Čović: Ako u nedjelju ne dođe do dogovora moguća je promjena partnera

Čović: Ako u nedjelju ne dođe do dogovora moguća je promjena partnera

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u petak nakon sjednice stranačkog predsjedništva da očekuje dogovor oko uspostave nove vlade Federacije BiH na sastanku koji će održati s čelnicima SDA Bakirom Izetbegovićem i Demokratske fronte Željkom Komšićem, no nije isključio mogućnost promjene partnera s novom parlamentarnom većinom ako u nedjelju ne dođe do dogovora.

"U nedjelju po meni moramo završiti razgovore s dogovorom ili drukčijim ishodom. Dali smo šansu ovoj parlamentarnoj većini. Naravno, ako se to ne uspije moguće su i drukčije kombinacije", rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru Čović, koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH.

Pojasnio je da je proteklo previše vremena od izbora održanih u listopadu te da je krajnje vrijeme za dogovor ili pronalazak nove parlamentarne većine.

"Ja se iskreno ne veselim nikakvim drugim kombinacijama jer moramo žurno uspostaviti vlast i rješavati probleme građana", dodao je Čović.

Odbio je mogućnost da se državno Vijeće ministara BiH ustroji bez Vlade Federacije BiH u kojoj HDZ traži šest mjesta, čemu se protivi Demokratska fronta Željka Komšića.

Čović je pojasnio da je od početka njegova stranka tražila pet hrvatskih i jedno srpsko mjesto s obzirom na dvotrećinsku potporu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

U nedjelju će se održati razgovori čelnika HDZ-a BiH, SDA i DF-a oko uspostave Vlade Federacije BH. DF traži jednak broj ministarstava u Vladi FBiH kao i HDZ BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara