DIP Kolindi predaje konačne izborne rezultate

DIP Kolindi predaje konačne izborne rezultate

Foto: Hina

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO danas će novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović predati službene i konačne rezultate predsjedničkih izbora.

Predaja konačnih izbornih rezultata za novog predsjednika Republike Hrvatske bit će obavljena poslijepodne, a još se dogovara hoće li preuzimanje biti u sjedištu državnog povjerenstva u Visokoj ili ipak u svečanijem ambijentu Sabora.

U svakom slučaju, primopredajom će od strane DIP-a biti obavljena posljednja formalnost uoči svečane predsjedničke inauguracije na Markovu trgu u nedjelju. Dotad, Grabar Kitarović preostaje još istupiti iz HDZ-a, obzirom da je članstvo u stranci nespojivo s predsjedničkom dužnosti, te o tome poslati obavijest predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

Pripreme pri kraju

To bi prema najavama trebala učiniti danas. A predsjednik na odlasku Ivo Josipović nakon posljednje kave s građanima u mandatu, potvrdio je da su pri kraju pripreme za primopredaju vlasti u Uredu predsjednika. Dogovori savjetničkih timova oko preuzimanje dokumentacije i upoznavanja s poslom odvijaju se prema planu, rekao je Josipović.

Nada se da će inauguracija biti dobro organizirana, a odaziv stranih državnika što veći, nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova odradilo svoj dio i svima poslalo pozive. Također, Josipović je upitan o povratku u SDP rekao da tek treba odlučiti hoće li se baviti politikom, te vidjeti hoće li to biti kroz SDP ili neku drugu, građansku opciju.

Pahor potvrdio dolazak

Slovenski predsjednik Borut Pahor potvrdio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od danas da dolazi na inauguraciju nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a odnose među državama ocijenio uzornima, s nadom da će tako ostati i u buduće.

"U odnosu na vrijeme prije pet godina naši su odnosi odlični i predstavljaju uzor za druge zemlje u regiji", kazao je Pahor za vodeći slovenski dnevnik. Podsjetio je da je i sam dao prilog učvršćenju odnosa međusobnog povjerenja kad je 2009. kao predsjednik tadašnje slovenske vlade podržao sklapanje arbitražnog sporazuma s Hrvatskom te dodao da se ove godine očekuje konačna odluka arbitara o rješenju graničnog prijepora.

"Naši su odnosi sada uzor za druge države na ovom području. Od nove hrvatske predsjednice želio bih čuti koliko je ona tomu privržena. Želim da naša suradnja bude dobra, a to svakako žele i drugi europski lideri jer je to inspiracija drugima", kazao je Pahor.

U razgovoru vođenom uz rub sigurnosne konferencije u Muenchenu, gdje je slovenski predsjednik moderirao panel o rješavanju neriješenih konflikata u Europi, Pahor je rekao da se Slovenija i dalje afirmira svojom ulogom zemlje koja dobro razumije regionalne konflikte, što se u svijetu cijeni.

"Slovenija je na miran način rješavala i osjetljive sporove nastale iz sljedništva raspale države (SFRJ). Imamo uzorne odnose sa susjednim državama i posvuda stvaramo prijateljske veze", kazao je Pahor na pitanje očekuju li njemačka i druge europske diplomacije aktivniju ulogu Ljubljane na Balkanu i u drugim spornim situacijama gdje prijete sukobi.

Pahor je rekao da želi konsolidirati ulogu Slovenije kao zemlje koja ima širu i dugoročniju viziju o načinu rješavanja sukoba nego što bi se to mislilo s obzirom na njenu veličinu i političku moć.

Istaknuo je da je u Muenchenu razgovarao i sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, kojega je pozvao da posjeti Sloveniju.

"Ne želim da se politika oko Ukrajine proširi na zapadni Balkan"

Porošenkov posjet Ljubljani po Pahorovim bi riječima mogao donijeti poruku o tome kako Ukrajina gleda na sporove i gdje vidi načine njihova rješavanja.

"Svim svojim sugovornicima u Muenchenu sam rekao da ne želimo da se politika iz tog dijela Europe proširi na zapadni Balkan", kazao je Pahor.

Vučić dolazi u susjedstvo

Slovenski predsjednik najavio je da će krajem ovog tjedna Ljubljanu posjetiti srbijanski premijer Aleksandar Vučić te da je zanimanje na konferenciji u Muenchenu pobudilo slovensko stajalište o potrebi širenja EU-a na zemlje u balkanskoj regiji. Po njegovim riječima, Europska unija svoje širenje na zapadni Balkan treba "ubrzano nastaviti".

S Vučićem i izaslanstvom njegove vlade Pahor kao predsjednik države namjerava razgovarati o tzv. Brdo-procesu, namijenjenom jačanju povjerenja i suradnje u regiji, ali i više od toga.

"Opet ćemo razgovarati o stvarima koje nadilaze bilateralnu suradnju, a možda i proces Brdo", kazao je Pahor, dodavši da Slovenija na određeni način razumije nepriliku u kojoj se našla Vučićeva vlada jer s jedne strane želi što prije u EU, a s druge zadržati i svoje odnose s Rusijom.

"Srbija vidi u Sloveniji državu koja razumije njihovu elastičnost i nepriliku u koju su dovedeni", kazao je Pahor aludirajući na želju Beograda da što prije uđe u EU, a sačuva strateške odnose s Rusijom.
"Oni iskreno žele EU, ali ne uz cijenu da se strateški, u bitnoj mjeri, pogoršaju njihovi odnosi s Moskvom", kazao je Pahor.

"Srbija se riješila starih navika iz 90-ih"

"Mislim da dobro sumiramo njihovo stajalište kad kažemo kako se treba angažirati da Srbija treba uđe u EU, ali tako da pritom ne mora birati između Rusije i Europe", kazao je slovenski predsjednik koji ocjenjuje da je politika Srbije u regiji danas za EU prihvatljiva.

"Oni su se otresli nekih starih navika koje su ih u 90-im godinama bacile preko ruba ugleda u međunarodnoj zajednici. Sada imaju otvorenu vanjsku politiku koja je prijateljska prema susjednim državama, oni uređuju svoje odnose s Kosovom", kazao je slovenski predsjednik.

Govoreći o perspektivama Slovenije Pahor je u razgovoru za "Delo" rekao kako ona mora u prvom redu brže i odlučnije nego do sada provoditi strukturne reforme i osigurati gospodarski rast jer će tako postati stabilnija i gospodarski konkurentnija i vratiti svoj nekadašnji vanjskopolitički i drugi ugled.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara