Dačić: Odnosi Crne Gore i Srbije su oslobođeni nepotrebnih polemika

Dačić: Odnosi Crne Gore i Srbije su oslobođeni nepotrebnih polemika

Foto: FAH

POTPREDSJEDNIK srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Podgorici da su odnosi Srbije i Crne Gore potpuno relaksirani i rasterećeni nepotrebnih polemika, dodajući kako Crnoj Gori želi sve najbolje te da što prije bude članica Europske unije.

Dačić, koji trenutno predsjedava Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) te je u tom svojstvu posjetio Crnu Goru, razgovarao je tijekom jednodnevnog posjeta Podgorici s najvišim crnogorskim dužnosnicima, predsjednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem te sa svojim cnogorskim kolegom Igorom Lukšićem.

Dačić je svoje sugovornike upoznao s prioritetima srbijanskog predsjedanja OESS-om te istaknuo da će OESS nastaviti podupirati Crnu Goru u reformskim procesima na putu ka Europskoj uniji, ocijenivši da je ostvaren velik napredak u brojnim područjima.

"Kada je riječ o našoj regiji postoji sinergija onoga što se može nazvati reformskim ciljevima, zato što Crna Gora, Srbija i druge zemlje na zapadnom Balkanu teže i postavile su kao strateški cilj članstvo u EU", kazao je Dačić novinarima nakon razgovora s crnogorskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Igorom Lukšićem. Dodao je kako su zapadni Balkan i regionalna suradnja među važnim prioritetima predsjedanja OESS-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, misija OESS-a se u jednoj državi ne nalazi samo u funkciji dijeljenja savjeta, već da bude aktivan partner u reformama.

Odnosi "relaksirani nepotrebnih polemika"

"Mišljenje OESS-a je da Crnoj Gori treba dati punu potporu za ono što je urađeno i što treba dalje uraditi u tom reformskom procesu", poručio je Dačić.

Osvrnuvši se i na međusobne odnose Srbije i Crne Gore, srbijanski šef diplomacije ocijenio da su njihovi odnosi posljednjih godina "relaksirani nepotrebnih polemika" i da je suradnja "na visokoj razini".

Njegov crnogorski kolega Lukšić pozdravio je pak dijalog Beograda i Prištine kao "važan korak naprijed" u usvajanju europskih standarda u regiji izrazivši nadu da će Srbija čim prije otvoriti pregovaračka poglavlja o članstvu u EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara