Dodik: BiH će opstati samo ako se transformira u konfederaciju, inače će se raspasti

Dodik: BiH će opstati samo ako se transformira u konfederaciju, inače će se raspasti

Foto: ICTY

BOSNA I HERCEGOVINA opstat će samo ako se transformira u konfederaciju, a u protivnom će se raspasti na tri cjeline koje će imati etničku oznaku, procjena je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sadržana u pisanom dokumentu koji je u utorak dostavljen lokalnim medijima u tom entitetu.

Dokument pod naslovom "Daytonska struktura BiH i pravni položaj RS" pojavio se povodom 21. studenog kojega u RS obilježavaju kao entitetski praznik u znak sjećanja na dan kada je 1995. u Daytonu potpisan sporazum kojim je okončan troipolgodišnji rat u BiH.

Dokument sadrži prijedlog ustavnog preustroja Federacije BiH i uspostavu hrvatske teritorijalne jedinice uz tvrdnju kako bi time bili stvoreni uvjeti za preobrazbu BiH u konfederaciju.

"Optimalno bi bilo da BiH bude cijela iz tri dijela, a time bi i međunarodni (Daytonski) ugovor mogao opstati kao jedan od najvećih uspjeha američke vanjske politike"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodik i neimenovani autori dokumenta sačinjenog u njegovo ime poručuju kako bi po tom hipotetskom scenariju buduća konfederacija zadržala one ovlasti koje su definirane Daytonskim sporazumom a ističu kako je takvih tek desetak.

Ne dogodi li se takav preustroj, Dodik i njegovi suradnici predviđaju raspad BiH i to ponovno na tri etnički definirana teritorija a bez obzira na to hoće li u međuvremenu biti riješeno hrvatsko pitanje u BiH.

"Optimalno bi bilo da BiH bude cijela iz tri dijela, a time bi i međunarodni (Daytonski) ugovor mogao opstati kao jedan od najvećih uspjeha američke vanjske politike", jedan je od zaključaka ovog dokumenta.

Za Dodika je nedvojbeno kako je BiH "dokazano neuspješna država" te da se većina ljudi koji žive u BiH uopće ne identificiraju s njom.

Ponovno je potaknuto pitanje referenduma na kojemu bi se RS izjasnila o odvajanju od BiH a u Dodikovu su uredu zaključili kako to pravo pripada entitetima jer ono u ustavu nije izrijekom dano državi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara