Domoljub Todorić: Otkaz za 200 ljudi, Ledo seli u Srbiju

Foto: Hina

TAKO je Todorić, taj istinski filantrop i veliki Hrvat, dokazao da dijeleći otkaze hrvatskim radnicima u "čišćenju njegovih pogona", mari samo za novac i beskrajno bogatstvo. U rujnu ove godine, Hrvatska će ostati bez Leda, koji će prijeći u Frikom-Srbiju, kao i uljaru Zvijezda. To povlači za sobom otkaz i mnogobrojnim kooperantima iz Hrvatske. Naći će ih u Srbiji.

200 hrvatskih radnika završit će na cesti

Tvornica sladoleda Ledo, najstarija i jedina u Hrvatskoj, seli pogon tjestare u Srbiju, kao i veliki dio proizvodnje sladoleda. Tako će 200 hrvatskih radnika završiti na cesti. Također, kao pravi hrvatski domoljub, Ivica Todorić, (više nisam sigurna da li mu je pravo ime Ivica ili Jovan) planira i uljaru Zvijezda također preseliti u Srbiju. Dolazak direktora Tea Vujčića, "glavne metle" kojem je zadatak bio pomesti radnike, kako bi se što bezbolnije po Todorića, prešlo u Srbiju, odlično je odradio posao. Još jedan pijun u Agrokoru, radi za svoju plaću ne brinući što će biti s radnicima. A zašto i bi, kada niti državu nije, koja mu je to omogućila, prelazi mirno preko njegovih marifetluka. Još jedan eklatantan primjer kako se hrvatska Vlada bori za radna mjesta, štiteći bogate i svoje građane pretvarajući u roblje. No tako usko razmišljanje, kada se proširi, donosi da ta ista Vlada živi od svojih potlačenih radnika. Ne pada im novac s neba, tj. pada, ali sa ogromnim kamatama kojim se zadužuje po svijetu. Stoga proizlazi da nisu "otpisani" i gladni, jad i bijeda ove države, već naprotiv – vladajuća kasta koje smo si sami izabrali, stoga imam pravo reći: šljam do šljama. Ovu državu, dakle vodi gomila jada i šaka besramnih. Svi ostali gladni i izmoždeni imaju svoj ponos.

Tako je Todorić, taj istinski filantrop i veliki Hrvat, dokazao da dijeleći otkaze hrvatskim radnicima u "čišćenju njegovih pogona", mari samo za novac i beskrajno bogatstvo. U rujnu ove godine, Hrvatska će ostati bez Leda, koji će prijeći u Frikom-Srbiju, kao i uljaru Zvijezda. To povlači za sobom otkaz i mnogobrojnim kooperantima iz Hrvatske. Naći će ih u Srbiji. Jebeš Hrvate.

Je li i Porezna na plaći kod Todorića?

Domoljub i uvlakač svakoj politici na vlasti, što je stvorio državu u državi, i paramonetarni fond izdajući svoje nezakonite bonove raznim tvrtkama, a one radnicima, kojemu bon mora prijeći u jednokratnoj kupnji za barem kunu, više negoli bon vrijedi, ekonomski stručnjaci imaju objašnjenje. No reći ću kolokvijalnim rječnikom "da me vasceo svet razume", tako se "pere" novac.  Naštampanim bonovima, s otipkanom cifrom, nije garantirao nikakvim novcem emisiju bonova. Istinski domoljub, upošljava sezonske radnike, koji rade "sezonski" već desetak godina, na par mjeseci, Jamnice, Zvijezde i Leda, kažu kako vlada mobbing i atmosfera straha u tvrtkama. To je i sukus, između ostalog Todorićevog poslovanja. Sezoncima se prekovremeni ne plaćaju, rade subotama i nedjeljama, s ugovorima na određeno, a zakon o radu, "pušta boju". Kada je i da li je ikada porezna uprava ušla u njegove tvornice, pregledala papire, ulaza i izlaza robe, naročito kada je u pitanju plaćanje bonovima, za koju emisiju nije garantirao novcem. Bonovi se inače stavljaju u promet samo u slučaju rata ili izvanrednih mjera. Sklona sam vjerovati, dapače uvjerena sam da su i porezne i sve ostale institucije na njegovoj plaći.

Možda preseli i hrvatska lovišta u Srbiju? Fizički nemoguće, ali i tako smo svi odavno naciljani, što od njega, i njemu sličnih. Još jedan metak, njegovim "otkazanim" radnicima. Ništa novo po Hrvate. Uskoro će ih iznajmljivati u nedostatku veprova, da ih psi naganjaju po lovištima. Hrvat više manje, koga briga?

Osobni dohotci njegovih radnika, su u padu, iako tvrtka ima povećanje dobiti. Cilj je da se svi izjednače u dohocima, koji će biti kao i radnicima Konzuma, ravnih tri tisuće kuna.

"Hrvatski domoljub i pomalo Srbin, ne treba Hrvate kao radnu snagu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ledo je već polovicu proizvodnje sladoleda, potiho prebacio tokom prošle godine u Srbiju, točnije strojeve, a ove godine više nema potrebe za sezonskim radnicima, koji su barem krpali svoj proračun bez ikakvih prava – barem na šest mjeseci. Ledova tjestara, iz koje su ponikli hrvatski proizvodi, poput njoka, štrukli, valjušaka, raditi će se u Srbiji. U tjestari ostaje 200 ljudi, a ostali će biti "raspoređeni". Perfidnim "reorganiziranjem" tehnolozima se nudi posao utovarivača kamiona u skladištima. Todorić ih smatra, ili ih uopće ne smatra građanima i zaposlenicima. Oni su marva, na kojima počiva njegova dobit; nemaju pravo na kredit, minus po tekućem računu, rade za tri tisuće kuna i u rujnu dobivaju, i to je jedino redovito – otkaz. I tako svih ovih godina, kada po otkazu, dobiju crkavicu sa burze rada. Od ove godine, mogu zaboraviti i na takav rad. Hrvatski domoljub i pomalo Srbin, ne treba Hrvate kao radnu snagu. Dovoljno je ojačao da je jači od države koja mu je sve to omogućila i sada može raditi što ga je volja. Kao uostalom, i do sada. On, koji se tako besramno "upucavao" Tuđmanu, sredivši Nevenki Tuđman posao s kornetima, za Ledo, koji je naravno propao, samo kako bi sebi osigurao zaleđe za rabote za koje niti ne znamo, ali će izaći na vidjelo kad tad, odlazi u Srbiju.

Hrvatina, ne želi isplatiti otpremnine, pa se, nudeći ljudima drugo radno mjesto rješava "prekobrojnih". Sklona sam pomisliti da je Todorić spreman promijeniti i nacionalnost i postati Srbin - zbog monete. Bilo koje. Njemu ništa nije sveto do pare. No u njegovom slučaju, država je i te kako pogodovala njegovo širenje i obrtaj novca, za koji nije ničime garantirao. Dovoljno se prisjetiti da je Rohatinski, nekadašnji guverner HNB-a došao na tu poziciju iz Agrokora, te se po isteku mandata, vratio u Agrokor. U vrijeme "guverniranja" maksimalno mu je pogodovao dozvolivši mu emitiranje bonova, ničim garantiranih. Pametnome dovoljno. I previše, što se tiče hrvatske olinjale kune. Ona samo što nije krepala.

Novcem se ipak ne može kupiti sve

Ali taj čovjek, kako li se samo uzdigao, još prije nekoliko godina u medijima je izjavljivao da živi od očeve mirovine, i da bi bio gladan da nema očeve mirovine. Od te izjave, došlo mi je da mu kupim kiflu i jogurt. Kad eto, par godina kasnije, uspio je s blagoslovom države i njenih institucija upropastiti Kulmerove dvore, uselivši se u njih, a zbog spomenutih dvora imala je posla i "građevinska organizacija ove države", kako bi mu izmjenama i dopunama omogućila legalizaciju devastacije. "Kupio" je i crkvu u Šestinama, obnovivši njen krov, pa "zaradio" mjesto u prvom redu, istjerajući Šestinjanke, 80-godišnje starice, koje u crkvu idu i otprije njegovog rođenja. Uostalom, on je tamo "dođoš" na kojega Šestinčani ne gledaju blagonaklono. Ta njegova borba za "plemenitaškim" podrijetlom, ma koliko se trudio, ne ide. Više vrijedi staričinih deset kuna u škrabici crkve, negoli obnova krova, no on to nikada neće shvatiti. Srećom, novcem se ipak ne može kupiti sve.

Selidba Leda i Zvijezde leži u EU direktivi o ekologiji i neizvjesnosti domaćeg terena, već je isplativije prijeći u Srbiju, koja nema EU direktive. Todorićeva odluka da poslovanje nastavi u Srbiji leži i u ugovoru o slobodnoj trgovini, koji je za Hrvatsku ulaskom u EU prestao vrijediti.

Kada vam netko kaže da se obogatio – pitajte ga na čijim leđima

Najbolje bi bilo po Hrvate da se Todorić preseli u Srbiju. Da uzme tamo neki dvorac i preuredi ga. Šteta što je Glavnjača srušena (poznati nekadašnji zatvor u kojem je skončao Hebrang), pa da njega preuredi u svoje dvore. Jer baš bi mu tamo bilo i mjesto. Neka ode, neka nam ostavi i ovo malo bijede što je ostalo, a Vlast nije stigla (još) upropastiti. Ali hoće.

Poznata je anegdota direktora tvrtke kojem su poreznici svakodnevno kucali na vrata tražeći svaki put neki drugi papir, koji bi on iščupanih živaca nabavio. Da bi ga jednoga dana pozvali u svoj ured i rekli mu: Pa dobro, zar vi zaista niste shvatili? Čovjek je blijedo gledao - nije shvatio. "Ako nam date 30 tisuća kuna, ostavit ćemo vas na miru"...Nije im dao i zatvorio je tvrtku. Danas radi u inozemstvu, po propisima, oporavljen i zadovoljan. Toliko o tome kako uspješni posluju u Hrvatskoj. Neka me tuži za tekst, baš bih se voljela naći na sudu s njim. Samo ne znam obzirom kako je krenulo da li ćemo se parničiti u Srbiji ili Hrvatskoj. Već vidim papir: Tužitelj: Jovan Todorić, tuženik: Vedrana Milas. Neka "siše pesak", ja ću lizati sladolede albanske manjine u Hrvatskoj. Bar su pošteniji od domoljuba o kojem je ovdje riječ. Namjerno mu neću više napisati ime. Nije zaslužio. No za njega zaista vrijedi ona uzrečica: Kada vam netko kaže da se obogatio – pitajte ga na čijim leđima.

Vedrana Milas, Objektiv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara