"Dragi ministre, objasnite mom sinu zašto njegovom ocu nije dobro, zašto ga ne može čuvati i igrati se!"

Ilustracija: Željko Hajdinjak/Cropix

JESTE li danas bili u bolnici? Jeste li često u bolnicama? Znate li kako rade liječnici i medicinske sestre? Šaljite nam svoje reakcije na desk@index.hr!

> Krenuo štrajk u bolnicama! "Strašno je da jedna medicinska sestra noću pazi na 30 beba!"

> Ostojić se služi djecom kako bi srušio štrajk! "Nisu operirali dječaka, šaljemo im inspekciju!"

> "Prije nego liječnike i sestre zbog štrajka proglasite nehumanim i bešćutnim gadovima pročitajte ovu istinitu priču"

"Tipkačica u državnoj službi radi za 6500 kn, a mi za 7300!"

"Liječnik sam, imam plaću 7300 kn mjesečo, netto i imam 31 godinu. Dežurstva nemam i jedva spajam kraj s krajem jer imam ženu koja ne radi i malu bebu, te mamu penzionerku. Dežurati sam mogao ali mi ne pada napamet raditi noć i dan + prekovremeni koji se ne plaćaju i da ne vidim dijete zbog posla i umora ponekad i dulje od 24h.  Troškovi života su nam svima narasli kao što znate. Nepojmljivo mi je da jedna tipkačica u DRŽAVNOJ službi sa SSS-om ima 6500 kn. Neki referent 7600 kn i oni se zajebavaju na poslu dok ga ja odradim da mi mozak ne radi od 13h kako treba. Radim u jednoj trošnoj zgradi na 4 katu gdje je zimi propuh gdje su i pacijenti, žohari i miševi se šeću okolo i samo se pitam kad ću neku boleštinu donijet kući.. dok taj isti referent radi u novoadaptiranom uredu. Počeo je radit sa 24 god i kupio auto na kredu i otplatio ga, no ja ću to moći tek sa 40 godina. Neka ima on toliku plaću ali ja zaslužujem bolje. Ovaj štrajk mi je bezveze jer neću ništa dobiti, ali sam uz kolege jer svi mladi kolege  poput mene razmišljaju isto.

Kad se ovo sve smiri, za koji mjesec ću odlučiti hoću li otići iz ove struke jer nema zarade, stresan je posao, težak posao i svi te pljuju kad se sjete i sad će me netko popljuvati nakon ovog komentara, no nema veze jer to će biti još jedan razlog više da odem iz ovog posla.

Ponižen sam i razočaran

Jedan kolega koji ima 32-33 godine, nakon što je završio specijalizaciju ide raditi u Ameriku, to je jedina zemlja koja je dobra za liječnike. Htio sam otići u Njemačku, ali tamo je isti kurac što se tiče plaće i standarda tako da sam i od tog odustao..  Ponižen sam, uvrijeđen, razočaran i umoran od ove struke, ali mlad i perspektivan pa ću se snać u jednom drugom poslu jer imam priliku za to", napisao je Indexu jedan mladi liječnik koji je izgubio svaku nadu u bolje sutra.

"Upravo sam se vratio s pregleda na Vuk Vrhovcu gdje je sve obavljeno propisno, ali je doktorica bila očajna i požalila se da je ucijenjena od strane uprave bolnice da radi za vrijeme štrajka pod prijetnjom sankcija. Za takve slučajeve sam čuo i u drugim zagrebačkim bolnicama, a nažalost nema nikoga tko bi stao u obranu liječnika u takvim situacijama. Također mi se požalila da za njen pregled nakon desetljeća školovanja, specijalizacije i subspecijalizacije HZZO bolnici plaća 38 kn pa se pitam tko je u ovoj banana državi normalan ako npr. isti pregled kod privatnika košta 500 ili više kn, a najbanalniji popravak klima uređaja minimalno 300 kn. Molim vas da pružite što veću podršku bolničkom osoblju!", poručio je jedan naš čitatelj.

"Bio sam nekoliko puta na bolničkom i ambulantnom liječenju u zadnjih deset godina i znam da su uvjeti za većinu liječnika nemogući, da su premoreni i da je većina liječnika potplaćena, kao i medicinske sestre. Ali da bi ovaj štrajk bio potpuno vjerodostojan treba maknuti doktora Babića s čela štrajka, jer on se bori za svoj nevjerojatan status. Tu mislim na visinu neto primanja, plaćanje dežuranja od kuće za pulmologa (koji s obzirom na mobitele može biti bilo gdje). Dežurstva kod kuće vrijede samo za hitne slučajeve koji kod pulmologije nema", navodi jedan od Indexovih čitatelja, Tihomir P.

"Rade u neljudskim uvjetima"

"Liječnici rade u neljudskim uvjetima. Premalo ih je i jednostavno ne mogu sve pokriti. Pod hitno treba zaposliti dodatno osoblje te tako rasteretiti liječnike i medicinske sestre. Problem je i nedovoljno odobrenih stažiranja i specijalizacija koje se sporo odobravaju. Liječnici bi vjerojatno radili za ove plaće kada bi ih bilo dovoljno i kada bi imali normalne ljudske uvjete."

"Potpuna podrška štrajku liječnika"

"Mislim da je manje bitna novčana strana ili broj sati rada ili prekovremeni odrađeni a nenaplaćeni sati, koliko je bitno to da se ljudi, liječnici i sestre te ostalo osoblje smatra prevarenima kod potpisivanja Kolektivnog ugovora te manipulacija Ministra osobno pa i resornog Minisrarstava".

"Svakako podržavam štrajk, ne podcjenjujem važnost niti jednog zanimanja, ali spašavanje života i briga o zdravlju ne mogu se usporediti ni sa čim drugim. Treba liječnike i medicinske sestre pošteno platiti i tretirati ih kao ljude, a ne kao zadnje rupe na svirali. Ja, kao kronična bolesnica kojoj trebaju uslijediti niz pretraga kontrole radi, podržavam taj štrajk pa makar mi termine pomaknuli za kadgod treba. Ana"

"Stvarno neznam čemu taj štrajk? Objasnite mom sinu zašto se ne mogu igrati s njima!"

"Iako znamo da će na kraju doći do dogovora između sindikata i ministra, i da će sve biti obećano naravno na najbolje (iako će nakon nekoliko mjeseci naš dragi ministar dobiti amneziju i zaboraviti što je obećao)...zbog njih mi bolesni, kojima je pomoć doista bitna da preživimo ne možemo je dobiti, jer su liste preduge, o čekanjima na preglede, i kemoterapiji da ne pričam, i stvarno ne razumijem čemu sve reforme?? Ne vidim da su se uvodom kompjuterizacije, liste čekanje smanjile, ja još uvijek čekam tjednima na pregled, i nije samo meni tako nego i mnogim drugima. Pa dragi ministre, nadam se da ćete vi mojem sinu objasniti, zašto njegovom ocu nije dobro, zašto ga ne može čuvati, i igrati se snjim, zašto na preglede čeka po mjesecima i onda mu vele "izdržat ćete do drugog tjedna, vjerovatno ćete doći na red, ali nismo sigurni"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara