EBRD: Srbija može rasti po stopi od 6 posto, i biti pokretač cijele regije

Foto: EBRD

PREDSJEDNIK Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti ocijenio je da Srbija, ako nastavi s reformama, usprkos šteti od poplava, može ostvariti gospodarski rast od pet do šest posto godišnje.

Chakrabarti, koji je u posjeti Srbiji, rekao je za Politiku od četvrtka da ako Srbija nastavi jačati izvoz i smanji energetsku ovisnost, može ostvariti znatan rast, prenosi Blic.
 
"Srbija je najveća zemlja na zapadnom Balkanu i ima mogućnost da bude motor cijele regije. Vjerujem da s pravim reformama možete postići pet do šest posto godišnjeg rasta", rekao je direktor EBRD-a.
 
Prema njegovim riječima, u strategiji ERDB-a za Srbiju iz travnja navodi se da je zemlji neohodno prije svega, jačanje privatnog sektora, stabilizacija financijskog sektora i razvoj učinkovitih javnih poduzeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Ekonomska situacija je i dalje izazov, a očekuje se da poplave imaju značajan utjecaj, mada je još rano da se izrazi brojkama. Mi smo već smanjili našu prognozu rasta s 1,3 posto na jedan posto kao posljedicu rusko-ukrajinske krize u našem regionalnom izvještaju iz svibnja ", kazao je Chakrabarti.
 
Chakrabati je naveo i da je za ERBD Srbija važna zemlja u koju su do sada uložili 3,5 milijardi eura, a samo prošle godine 400 milijuna eura.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara