Eksplozije odjekivale Libijom: Vojska se sukobila s pobunjenicima

Foto: Guliver image/Getty images

LIBIJSKI vojnici sukobili su se u subotu s pobunjenicima koji u okruženju drže luku Ajdabiju, jednu od luka preko koje se izvozi nafta, javlja Reuters pozivajući se na lokalne izvore.

Pucnjava iz protuzračnih topova i eksplozije čuli su se u noći na subotu i rano prijepodne u Ajdabiji, lučkom gradu iz kojeg potječe Ibrahim Jathran, vođa pobunjenika koji su zauzeli već tri luke.

Iz bolnica nije bilo nikakvih vijesti o ozlijeđenima, a mještani javljaju da su stradale i kuće civila koje se nalaze pokraj vojne baze u gradu.

Središnje vlasti dale su Jathranu 12. ožujka rok od dva tjedna da prekine blokadu luke ili će se suočiti s vojnom akcijom, ali analitičari nisu uvjereni da bi oružane snage tako lako mogle ispuniti prijetnju.

Jathran je u Cirenaici proglasio lokalnu vladu koja zahtijeva više autonomije i udio u prihodima od prodaje nafte.

Borba za kontrolu crpljenja i izvoza libijske nafte jedan je od glavnih izazova za slabu vladu u Tripoliju koja tri godine nakon svrgavanja Muamera Gadafija nije uspjela osigurati stabilnost u zemlji.

Cijele postrojbe ustanika koje su se borile protiv Gadafijeva režima odbijaju predati oružje i zauzimaju naftna postrojenja postavljajući zahtjeve za podjelu vlasti libijskoj vladi čija regularna vojska još nije potpuno formirana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara