Europska unija pomaže Italiji u spašavanju imigranata

Foto: Hina

EUROPSKA komisija objavila je u srijedu da će pokrenuti europsku verziju talijanske operacije spašavanja ilegalnih imigranata na moru kako bi toj zemlji pomogla u suočavanju s tim problemom.

Europska agencija za kontrolu granica Frontex vodit će novu operaciju, nazvanu "Frontex Plus", kojom će se zapravo objediniti dvije postojeće, Hermes i Eneja, a koja će na kraju zamijeniti skupu talijansku misiju.

"Želimo uspostaviti širi Frontex Plus kao dopunu onome što radi Italija", kazala je europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem.

Talijanska mornarica patrolira vodama između Afrike i Sicilije od listopada, kada se 366 ljudi utopilo samo milju od Lampeduse.

Zbog toga je pokrenuta misija "Mare Nostrum" koja Italiju stoji devet milijuna eura na mjesec.

Italija već dugo traži od Frontexa da preuzme tu operaciju kao i da druge države članice podijele taj teret.

Malmstroem je prije tvrdila da je Frontex premalen da bi zamijenio Mare Nostrum, dok su apeli za pomoć drugim državama članicama uglavnom ostajali bez odgovora.

Frontex Plus bit će manjeg opsega od Mare Nostruma, kazala je Malmstroem, a uspjeh operacije ovisit će o novim doprinosima država članica jer su sredstva s kojima raspolaže ta agencija ograničena.

"Države članice osigurat će sredstva, zrakoplove, brodove kako bi se europske granice zaštitile najbolje što možemo", rekao je Angelino Alfano, talijanski ministar unutarnjih poslova, nakon sastanka u Bruxellesu.

Pojedinosti nove misije bit će razrađene idućih dana, a pokrenuta bi trebala biti u studenome, nakon čega će talijanska vlada donijeti odluku o tome kako će postupno ugasiti Mare Nostrum, rekao je.

Brodovi korišteni za prijevoz imigranata iz Afrike bit će uništeni na kopnu kako ih se ne bi moglo ponovno koristiti, dodao je.

Ove godine na talijanske je obale stiglo više od 100.000 ilegalnih imigranata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara