Fiksiranje tečaja švicarca u četvrtak pred Saborom

Fiksiranje tečaja švicarca u četvrtak pred Saborom

Foto: FAH

HRVATSKI sabor zasjedanje će u četvrtak početi raspravom o dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju, nakon što je Vlada po hitnom postupku uputila u saborsku procedru taj zakonski prijedlog, po kojem se tečaj 'švicarca' prema kuni fiksira na iznos od 6,39 kuna na godinu dana, za otplatu kredita u švicarskim francima (CHF) te kredita u kunama s valutnom klauzulom u švicarskom franku.

Po tom bi prijedlogu, razliku u odnosu na tečaj koji se slobodno formira na tržištu, snosile kreditne institucije odnosno banke.

Cilj donošenja ove hitne mjere jest ublažavanje velikog dužničkog tereta za korisnike kredita u CHF, izazvanog naglim porastom tečaja te valute na međunarodnim deviznim tržištima, zbog odustajanja Švicarske narodne banke od obrane minimalnog tečaja od 1,20 CHF za euro. To je imalo za posljedicu promjenu tečaja kune u odnosu na CHF te je sa 6,39 kuna za jedan CHF, tečaj porastao oko 18 posto (na 7,54 kune za 1 CHF) uz daljnju visoku volatilnost tečaja, priopćeno je iz Vlade.

Kratkoročna mjera fiksiranja tečaja CHF u odnosu na kunu na razdoblje od godinu dana, navodi Vlada, predlaže se "kako nagli skok tečaja franka ne bi dodatno negativno opteretio dužnike do mjere da nemogućnost vraćanja kredita postane pravilo, a ne iznimka".

Milanović: Ovo je odlučna, a ne vatrogasna mjera

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Premijer Zoran Milanović je na aktualnom satu u Hrvatskom saboru naglasio da Vladina reakcija na "slučaj franak" nije vatrogasna, već odlučna mjera.

"Vlada će u suradnji s HNB-om naći rješenje, garantira da će se naći način da se dodatno riješi problem, jer on nije gotov. Treba se osvrnuti i na problem kredita u eurima, pojasniti javnosti što to stvarno znači, razmisliti o mogućoj konverziji u kune, da se vidi je li to moguće", kazao je Milanović.

Dodao je da nakon šest godina krize, banke i dalje dobro rade te su im profiti veliki.

"I neka budu profitne, ali ubuduće će se ta odgovornost dijeliti. U ove tri godine bio sam oprezan i pažljiv, birao riječi kad sam govorio o bankama i financijskim institucijama, svjestan da je njihova stabilnost važna. Dominacija ne dolazi u obzir", zaključio je premijer Milanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara