Finci presudili u slučaju Patria: Mesić je primio mito dok je bio predsjednik

Finci presudili u slučaju Patria: Mesić je primio mito dok je bio predsjednik

Foto: Index

FINSKI sud u Haemeenlinna danas je osudio dva menadžera kompanije Patria zbog podmićivanja prilikom prodaje oklopnih vozila Hrvatskoj 2007., objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Na po godinu i osam mjeseci zatvora uvjetne kazne i globu od 297.000 eura osuđeni su izvršni potpredsjednik Patria Vehicles Heikki Hulkkonen i predstavnik Patrije za Hrvatsku Reijo Niittynen, dok je direktor prodaje Tuomas Korpi oslobođen optužbi. Heikki Hulkkonen i  Reijo Niittynen osuđeni su na uvjetnu kaznu od 20 mjeseci zatvora a Patria je osuđena na plaćanje 297 tisuća eura. Treći optuženi menadžer Patrije Tuomas Korpi oslobođen je optužbi.  U obrazloženju presude kaže se da su uvjetne zatvorske kazne menadžerima  kao i novčana kazna Patriji umanjene zbog dugotrajnog suđenja uslijed odgođene policijske istrage. Također je objašnjeno da su kazne uvjetne jer niti jedan od dva osuđenika nije ranije osuđivan. Osuđenici se mogu žaliti višem sudu. Hulkkonenov branitelj je najavio žalbu višem sudu u gradu Turku kao što je i glavni tužitelj  najavio žalbu na odluku suda da ne spoji slovenski i hrvatski slučaj Patrijina podmićivanja nakon nepravomoćne presude u slovenskom slučaju.

Suci su odluku donijeli jednoglasno, rekao je za STA finski tužitelj Jukka Rappe.

Prema optužnici, Patrijini su menadžeri preko posrednika Hansa Wolfganga Riedla i Waltera Wolfa dobili oko 1,6 milijuna eura, kojima su podmitili tadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića te direktora tvornice "Đuro Đaković" Bartola Jerkovića, piše HRT.

Mesić više puta opovrgnuo optužbe

Opisuje se i susret Waltera Wolfa s Mesićem i bivšim premijerom Franjom Gregurićem, nakon kojega je menadžere Patrije obavijestio da je njihova potpora osigurana. Te je optužbe Stjepan Mesić više puta opovrgnuo.

Kazna još nije pravomoćna, a Rappe tvrdi da je s time nastala zanimljiva situacija jer je riječ o istim Patrijinim menadžerima koje je sud nedavno zbog nedostatka dokaza oslobodio u slučaju optužaba za korupciju slovenskih dužnosnika, prilikom ugovaranja oklopnih vozila za slovensku vojsku. Krajem mjeseca na žalbu tužiteljstva sud će o njihovoj krivnji naime ponovo odlučivati.

Slovenska vojska je prije devet godina ugovorila kupnju Patrijinih oklopnih naoružanih transportera za 278 milijuna eura, a za primanje mita od Patrije lani su u Ljubljani na zatvorske kazne osuđena tri slovenska dužnosnika, među njima i Janez Janša koji je u vrijeme kupovine vozila bio premijer.

Slovenija od Kanade traži izručenje poduzetnika Waltera Wolfa, koji je bio suoptuženik na slovenskom suđenju, ali se nije odazivao pozivima suda. Wolf se u slovenskoj optužnici smatra posrednikom u predaji finskog mita.

U hrvatskom slučaju afere Patria riječ je o ugovoru iz 2007. između Patrije i kompanije Đuro Đaković od 112 milijuna eura.

Saša Leković: Tužitelj je tvrdio da su mito trebali primiti Janković, Mesić i Gregurić

"Presude u Finskoj u slučaju podmićivanja hrvatskih dužnosnika nemaju nikakve pravne posljedice na status Mesića, Jerkovića i Gregurića jer finski sud sudi samo finskim državljanima. Eventualni postupka protiv hrvatskih državljana u ovom slučaju može se pokrenuti jedino u Hrvatskoj.

U slučaju optužbi za podmićivanje u organizaciji Patrije u Sloveniji, na primjer, na finskom sudu su menadžeri Patrije nepravomoćno oslobođeni optužbe za davanje mita Janezu Jasnši i nekolicini njegovih suradnika zbog nedostataka dokaza ali je u Sloveniji  bivši premijer Janez Janša osuđen na zatvorsku kaznu  jer je sud utvrdio da je primio to mito. Janša izdržava kaznu.

Glavni finski tužitelj Jukka Rappe  na temelju dokumenata koje je imao optužio je trojicu bivših menadžera Patrije da su od 2005. Austrijancem Hansom Wolfgangom Riedlom dogovorili da posreduje u davanju mita. Naveden je podatak  da se radilo u ukupno oko 20 milijuna eura – za posrednike  te za mito u Sloveniji  i Hrvatskoj. No, kako je na kraju prodano mnogo manje oklopnih vozila nego što je planirano optužba je  teretila optuženike da su u Sloveniji za i to imali oko 3 milijuna a u Hrvatskoj oko milijun i pol eura. U Hrvatskoj, tvrdio je tužitelj, mito su trebali dobiti Janković, Mesić i Gregurić. Obrana je tvrdila da nije bilo nikakvog podmićivanja.  Hrvatska je ukupno kupila 84 oklopna vozila za 112 milijuna eura (2007.) te još 42 vozila za 68 milijuna eura (2008.)
Slučaj Patria razotkrili su 2008. finski novinar Magnus Berglund te slovenski novinar Blaž Zgaga zbog čega im je prijećeno smrću. O slučaju je pisano u drugoj  i trećoj knjizi trilogije o trgovini oružjem "U ime države" Mateja Šurca i Blaža Zgage koja je u Sloveniji objavljena 2011./2012. a u Hrvatskoj 2013./2014.", napisao je Saša Leković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara