Fižulić: Za ovo što su banke radile u Hrvatskoj, u Americi se ide u zatvor

Fižulić: Za ovo što su banke radile u Hrvatskoj, u Americi se ide u zatvor

Foto: HRT

"BANKE su nagovarale građane koji nužno nemaju dovoljno financijskih znanja da uzmu kredit u francima. Zbog toga su takvi krediti moralni hazard i u Americi se za to ide u zatvor".

Napisao je to na Facebooku, u sklopu rasprave o kreditima u švicarskim francima, Goranko Fižulić, bivši vlasnik Magme i ministar gospodarstva u Vladi Ivice Račana.

"Banke u Hrvatskoj nisu imale na dugovnoj strani švicarske franke (depozite u francima ili kredite prema matičnim bankama u francima). To znači da bi ostvarile gubitak na kreditima u francima kada bi tečaj bio manji od 4,3 kune, a u ovih šest godina država i HNB su dozvolili da banke ostvaruju ekstra profite koji se u većini država tretiraju kao rezultat lihvarskih ugovora i za što se kazneno odgovara. Ova mjera Vlade samo smanjuje novu ekstra dobit bankama. Pogledajte mjere koje su odavno poduzele Poljska (vezana kamata uz SNB, danas negativna), Austrija (zabranila takve kredite)", kaže Fižulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada fiksira tečaj švicarca

Podsjećamo, nakon što je tečaj švicarskog franka prema kuni prošlog tjedna naglo skočio, Vlada RH je obećala da će intervenirati. Premijer Zoran Milanović jučer je pojasnio i o kakvoj se intervenciji radi: izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju tečaj franka na godinu dana će se fiksirati na 6,39 kuna.

Nakon toga, kazao je Milanović, mogući su razgovori o konvertiranju kredita u švicarcima u kunske kredite. Ovakvim raspletom situacije nisu zadovoljni ni bankari ni članovi Udruge Franak. Iz Hrvatske udruge banaka poručeno je da se Milanović nije držao dogovora, te su najavili mogućnost sudskih tužbi. Udruga Franak pak inzistira da se pronađe trajno rješenje za korisnike kredita u švicarskim francima i to konverzijom kredita u kunske po tečaju kakav je bio na dan sklapanja ugovora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara