Forum mladih SDP-a: Zagreb je nepokoreni grad, njegov dan treba slaviti 8. svibnja

Forum mladih SDP-a: Zagreb je nepokoreni grad, njegov dan treba slaviti 8. svibnja

Foto: Hina

FORUM mladih SDP-a Zagreba te predsjednik zagrebačkoga SDP-a Davor Bernardić u petak su kod Manduševca na Trgu bana Josipa Jelačića proslavili 70. obljetnicu oslobođenja Zagreba te su pozvali da se 8. svibnja ponovno slavi kao Dan grada.

Podjelom 70 ruža i puštanjem 70 balona na zagrebačko nebo podsjetili su građane na važnost toga dana koji se, kako su poručili, ne smije zaboraviti. Istaknuli su kako Zagreb danas nema ni Ulicu 8. svibnja.

Predsjednik zagrebačkoga SDP-a Davor Bernardić rekao je kako danas slavimo 70. obljetnicu oslobođenja od zla fašizma. "Zagreb je slobodarski grad i takav treba ostati zauvijek. Sloboda je od neprocjenjive važnosti i svi ljudi trebaju imati pravo da slobodno razmišljaju, djeluju, uče i rade", poručio je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na proslavi 70. obljetnice oslobođenja Zagreba bili su i gradski zastupnici SDP-a Silva Žele i Dominik Etlinger.

"Zagreb danas nema ni Ulicu 8. svibnja, a Dan grada slavi 31. svibnja, na datum koji nema nikakvu važnost za Zagreb", rekao je predsjednik Foruma mladih SDP-a Zagreba Matej Mišić. Dodao je kako je Zagreb "nepokoreni grad zbog gotovo četvrtine stanovništva koja je sudjelovala u NOB-u".

"Zagreb je nepokoreni grad zbog njegove omladine, koja je odbila prihvatiti odvajanje po nacionalnosti na Maksimirskom stadionu i sabotirala akciju podjele na rasno čiste i nečiste. Zagreb je nepokoreni grad zbog Diane Budisavljević, žene koja je odbila prihvatiti nehumanost okupacije i diktature te je u Zagrebu spasila 12.000 djece s Kozare i Korduna. Zagreb je nepokoreni grad zbog njegovih umjetnika, poput Ivana Gorana Kovačića ili Vladimira Nazora, koji su odbili stajati skrštenih ruku ili sudjelovati u neprijateljskom režimu, te su otišli u nepoznato, u borbu protiv fašizma", istaknuo je Mišić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara