Francuski ministar: Grčka ostaje u eurozoni, neovisno o izborima

Francuski ministar: Grčka ostaje u eurozoni, neovisno o izborima

Foto: FAH

FRANCUSKI ministar gospodarstva Emmanuel Macron ocijenio je u utorak da Grčka ima svoje mjesto u eurozoni bez obzira tko bio na vlasti i preporučio je Berlinu i Europskoj središnjoj banci da više rade na oživljavanju gospodarstva.

"Grčkoj je mjesto u eurozoni, bez obzira na to kakva bude njezina nova vlada", rekao je socijalistički ministar u razgovoru objavljenom na mrežnoj stranici gospodarskog lista Les Echos. "Na grčkom narodu je da samostalno izabere svoje predstavnike a na njima je da ispune obveze svoje zemlje", istaknuo je.

Kako navodi njemački tisak, kancelarka Angela Merkel razmišlja o izlasku Grčke iz eurozone u slučaju da radikalna ljevica Syriza pobijedi na parlamentarnim izborima 25. siječnja i dovede u pitanje provedbu mjera štednje.

Macron: Francuska i Njemačka zajedno za oporavak Europe

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako bi se potaknuo oporavak eurozone Macron se zauzima za "proračunske politike koje će biti pametnije artikulirane, za Njemačku koja će provoditi pravu politiku oporavka i za veću slobodu na polju europskih ulaganja".

Zbog "demokratskog iscrpljivanja u zemljama u kojima se provode mjere štednje" kao što je Grčka, Macron je rekao da će francuski predsjednik Francois Hollande na susretu s Merkel u nedjelju u Strasbourgu pokušati "uvjeriti našeg njemačkog partnera da Francuska i Njemačka moraju zajedno ići puno dalje kako bi se Europa oporavila".

Njemačka "mora puno više ulagati. Ona to svakako mora činiti, kao što Francuska mora provesti reforme", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara