Konzervativci protiv Merkel: Opasno je i pogrešno miješati se u grčke izbore

Konzervativci protiv Merkel: Opasno je i pogrešno miješati se u grčke izbore

Foto: FAH

BERLIN očekuje da Atena i nakon izbora 25. siječnja i moguće promjene vlasti nastavi ispunjavati ugovorne odredbe zajma od 240 milijardi eura, rekao je glasnogovornik kancelarke Angele Merkel ne komentirajući navode da se Merkel ne bi usprotivila izlasku Grčke iz eurozone što su neki mediji u nedjelju nazvali miješanjem u unutarnja pitanja Grčke.

"Grčka je prije ispunila sve svoje obveze. Njemačka vlada pretpostavlja da će i dalje ispunjavati svoje ugovorne obveze" koje je nametnula 'trojka'", rekao je Georg Streiter.

On je odbio komentirati napise u tjedniku Der Spiegel da je njemačka vlada promijenila stajalište i sada vjeruje da će eurozona biti spremna nositi se s izlaskom Grčke bude li potrebno.

Promijenili mišljenje

Merkel i njezin ministar financija Wolfgang Schaeuble promijenili su mišljenje i "sada drže podnošljivim izlazak zemlje iz monetarne unije jer je napredak u eurozoni postignut nakon kriznog summita 2012.", prenio je u subotu navečer Spiegel Online.

Streiter ističe da "svaka nova vlada mora poštivati ugovorne obveze prethodne vlade".

Nedjeljno izdanje grčkih novina Kethimerini prenosi izjavu premijera Evangelosa Venizelosa da je Schaeuble 2011. predlagao Ateni da napusti euro, ali je morao promijeniti mišljenje zbog opasnosti koju bi grčki izlazak nanio ostatku eurozone.

Grčki parlament raspušten je i prijevremeni parlamentarni izbori najavljeni za 25. siječnja na kojima bi, prema anketama, trebala pobijediti Syriza.

Čelnik Syrize Alexis Tsipras želi okončati politiku stroge štednje koju su Grčkoj nametnuli međunarodni zajmodavci, "trojka" koju čini Europska unija, Europska središnja banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond (MMF). Također želi ispregovarati novo restrukturiranje javnog duga koji koji je težak uteg za grčko gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje agencije AFP ni ured kancelarke ni njemačko ministarstvo financija nisu ni potvrdili ni opovrgnuli pisanje Spiegela.

"Vršenje pritiska na grčke birače je opasno"

Njemački mediji ocjenjuju da kancelarka i ministar Schaeuble zapravo pritišću grčke birače ili samog Tsiprasa.

"S takvim scenarijem prijetnje (...) vlada se neizravno miješa u grčku izbornu kampanju. To je krajnje opasno i pogrešno", piše u nedjelju dnevnik Die Welt blizak konzervativcima.

Nezadovoljstva ima i među socijaldemokratima, pa čak i među kancelarkinim konzervativcima. Tako je jedan od čelnika CDU-a Christian Baeumler upozorio u nedjelju da "u slučaju izlaska Grčke iz eurozone grčki se dugovi ne bi mogli naplatiti i Njeamčka bi podnijela velik dio tog tereta".

Die Welt piše da bi "grčke političke elite mogle prijetnju kancelarke Merkel doživjeti kao običan 'blef' i pojačati pritisak na europske vjerovnike".

Socijaldemokrati, dio vladajuće koalicije drže da se rad o velikoj pogrešci CDU-a jer je prijedlog iznio bez dogovora sa SDP-om.

Radikalna njemačka ljevica (Die Linke) smatra da je riječ "o javnoj ucjeni kojom se želi destabilizirati Grčka prije izbora".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara