Gazprom se vraća u Hrvatsku, padaju cijene plina?

Gazprom se vraća u Hrvatsku, padaju cijene plina?

Foto: AFP

RUSKA energetska kompanija Gazprom mogla bi se vratiti na hrvatsko plinsko tržište, neslužbeno doznaje Media Servis u Ministarstvu financija. U tijeku su javni natječaji, ako sve prođe po planu kroz mjesec dana moglo bi doći do pada cijene plina. Govori se o 70 lipa po prostornom metru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gazprom će navodno u siječnju otvoriti ured u Zagrebu. Navodno su zainteresirani i za sudjelovanje u raznim energetskim i industrijskim projektima, naročito u onima gdje plin služi kao energent ili sirovina za proizvodnju - elektroenergetici i petrokemiji.

Krajem godine i Ministarstsvo financija podvuklo je crtu, barem što se proračuna tiče. Na rashodima se uštedjelo što se moglo, doznajemo u ministarstvu ukupno 4 milijarde kuna, tako se primjerice na troškovima za telefone i poštanske usluge uštedjelo 150 milijuna kuna dok se na intelektualnim uslugama potrošilo 300 milijuna kuna manje nego lani. Unatoč štednji, zbog nastavka pada osobne i državne potrošnje, ali i nedostatka investicija ne očekuje se da će pad BDP-a biti manji od 1,5 posto, a mogao bi se doseći i do minus 2 posto na kraju godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara