Grad Bakar zbog onečišćenja kazneno prijavio Luku Rijeka d.d.

Foto: HR Foto

GRAD Bakar podnio je Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Luke Rijeka d.d. zbog onečišćenja okoliša i nezakonita odlaganja otpadnog materijala u Bakarskom zaljevu, izjavio je danas za Hinu bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.

Naglasio je da bakarska gradska uprava problem onečišćenja Bakarskog zaljeva nastoji riješiti već dulje vrijeme i da nije protiv razvoja, ali da ta nastojanja nisu urodila plodom.

Odlučili smo tome stati na kraj, rekao je Klarić ističući da Luka Rijeka – ili mora uložiti i obnoviti cijelo postrojenje u Bakru ili mora u tom dijelu staviti ključ u bravu.

HDZ-ovi saborski zastupnici Tomislav Klarić i Branko Bačić upozorili su u sredini lipnja na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru da se u Bakarskom zaljevu događa ekocid, teško ugrožava priroda i zdravlje ljudi, a da nadležne institucije ne reagiraju.

Predstavnici Luke Rijeka d.d. i riječke Lučke uprave opovrgli optužbe

Naveli su da Lučka uprava Rijeka, preko Luke Rijeka koja je koncesionar, bespravno nasipava more i na tako nasipan i neuređen prostor deponira ugljanu rudaču, uoči početka turističke sezone.

Nedugo zatim, predstavnici Luke Rijeka d.d. i riječke Lučke uprave opovrgli su te optužbe kazavši kako se ne planira niti provodi nasipavanje mora ili terminala u Bakarskoj luci, kao ni bilo kakvo proširenje postojećih kapaciteta.

Istaknuli su da terminal za rasute terete u Bakru radi intenzivnije nego prethodnih godina, da je na terminalu uskladištena samo roba koja čeka otpremu zbog pojačanog prometa te da se sve aktivnosti na terminalu odvijaju u skladu s propisima i uz redovni nadzor mjerodavnih institucija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara