Grad Rijeka iz derutnog gradskog stana izbacuje na ulicu bolesnu samohranu majku i troje djece

Foto: Google Street View

EMINA DURAKOVIĆ iz Rijeke samohrana je majka troje malodobne djece. Ovih dana im prijeti deložacija iz derutnog gradskog stana u kojem žive posljednje dvije godine jer nemaju nikakav drugi krov nad glavom. Najam nekog normalnog stana si ne mogu priuštiti. Centar za socijalnu skrb želi joj oduzeti djecu i smjestiti ih u dom.

"Ne možemo na ulicu, nemamo gdje"

Tužnu obiteljsku priču redakciji Indexa odlučila je ispričati Eminina kći, riječka srednjoškolka koja je odlučila majci pomoći u borbi da održi njihovu malu obitelj na okupu.

"Potrebna nam je vaša pomoć. Kći sam majke troje djece. Proteklih dana zaprimili smo rješenje, nakon dvije godine borbe s gradom Rijekom, o deložaciji iz stana u koji smo provalili jer su nas preskočili s liste za novi stan na koji smo čekali na više od deset godina. Imam dva mlađa brata, prvi ima pet godina, drugi ima napunjenih četrnaest godina i pohađa osnovnu školu. Ja sam također redovan učenik u ekonomskoj školi. Ne možemo na ulicu, nemamo gdje, a grad ne poduzima ništa s tim. Imamo susjede Rome, koji su dobili parnicu nakon manje godinu dana i dobili papire za stan - zašto smo mi drugačiji? Samo hoćemo miran život kao svi, i ovako je svima već dovoljno teško. Majka mi je srčani bolesnik, ne može podnijeti ovoliku bol i tugu. Ne želi nas nitko saslušati jer nemaju vremena. Ja vas od srca molim da se odazovete na moju poruku, jer ne znam kome se više obratit. Ja bez majke ne želim niti mogu živjeti, svakome je majčina ruka i ljubav potrebna. Dani su nam odbrojeni. Žalosno, ali istinito", vapaj je kojeg je uputila ova mlada djevojka.

"U stan sam provalila, ne poričem to, ali nisam imala drugog izbora"

Kako se obitelj protupravno našla u gradskom stanu iz kojeg ih sad žele izbaciti i što se događalo svih ovih godina da je obitelj završila bez krova nad glavom, ispričala nam je majka obitelji, Emina Duraković.

"U stan sam provalila, ne poričem to, ali nisam imala drugog izbora. Bio je ožujak, velika hladnoća, i ja i najmlađi sin smo bili bolesni, a nismo imali kamo jer su nas izbacili iz kuće u kojoj smo bili kao podstanari. Čula sam da je taj gradski stan prazan jer su u zgradi od hladnoće popucale cijevi i sve je poplavilo. Stan je derutan, stropovi pucaju... živimo u jednoj sobi, a sve što imamo dali su nam dobri ljudi", kaže Emina.

Emina nam je ispričala kako je upravo ona prije mnogo godina podnijela zahtjev da se njenoj obitelji dodijeli gradski stan koji je na kraju završio u rukama njenog bivšeg supruga, jer je zahtjev bio podnesen na njegovo ime, budući da ona u to vrijeme nije imala hrvatsko državljanstvo i druge potrebne papire. Suživot obitelji u gradskom stanu, kojeg su dobili u rujnu 2008. godine, nije dugo potrajao. Emina nam je u suzama ispričala kako je njen suprug imao velikih problema s alkoholom i bio nezaposlen, a ona sama nije ih mogla sve uzdržavati, uključujući i svekrvu koja se uselila u isti stan.

Kako više s bivšim suprugom nikako nije mogla živjeti pod istim krovom, odlučila je Grad Rijeku zamoliti da im dodijele dva manja stana u zamjenu za veliki u kojem su dotad boravili. Dobila je odgovor da je to nemoguće, a konkretnu pomoć u rješenju svojih problema nije dobila ni svih ovih godina: "Njima je uvijek žao, ali pomoći nikakve". Tražila je i dodjelu nužnog smještaja, ali su joj rekli da on nije primjeren za djecu i da ga ona može dobiti, ali djeca idu u dom. Tako je ostavljena da se snađe sama.

"Prije sam čistila, radila uokolo što sam mogla... sad više ne mogu ni to jer sam psihički oboljela"

Neko vrijeme obitelj je živjela u podstanarstvu, a onda su završili na ulici. "Majku s djecom koja živi od socijalne pomoći nitko ne želi primiti", priča u suzama Emina i kaže kako ne samo da ne mogu pronaći neki normalni stan, već si ga ne mogu ni priuštiti. Ona se od silnog stresa razboljela pa trenutno nije sposobna raditi, tako da obitelj preživljava od socijalne pomoći. Bivši suprug ne plaća alimentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolesno je i njeno najstarije dijete. Kako kaže Emina, kći joj je ranije operirala tumor, a boluje i od epilepsije. Unatoč svemu, mlada djevojka uspješno se školuje i trudi se majci pomoći u rješavanju egzistencijalnih problema, iako Emina kaže kako čini sve od sebe kako djecu ne bi opterećivala tim problemima: "Trudim se ne plakati pred njima, ali oni osjete to..."

"Prije sam čistila, radila uokolo što sam mogla... sad više ne mogu ni to jer sam psihički oboljela, ne spavam normalno, ne funkcioniram normalno od briga... Živimo od 2.155 kuna socijalne pomoći i 350 kuna moje invalidnine, a sad ne samo da moramo u roku osam dana izaći iz stana nego moram i platiti oko 3.000 kuna odvjetnike Grada Rijeke. Ne znam kako", kaže Emina.

"Ne želim da nas se razdvaja, moja djeca su mi sve, ne mogu bez njih, nemam nikog drugog"

Ovog petka Emina Duraković je još jednom bila u Centru za socijalnu skrb kako bi se pomoglo njenoj obitelji. Opet nije dobila nikakvu konkretnu pomoć, već samo prijetnju da će joj oduzeti djecu i smjestiti ih u dom.

"Ja tražim rješenje, pomoć, a oni mi žele oduzeti djecu. Trudim se napraviti sve kako bi im osigurala krov nad glavom i normalan život, a oni ih žele smjestiti u dom. Nisam se toliko mučila sve ove godine da sad završe u domu i postanu propaliteti. Ne želim da nas se razdvaja, moja djeca su mi sve, ne mogu bez njih, nemam nikog drugog", u suzama je ispričala Emina.

"Oni su jako dobra djeca, dobri učenici i što je najbitnije - dobri ljudi. Uvijek se trude pomoći svima. Trudim se izvesti ih na pravi put", s ponosom Emina priča o svoje troje djece.

Emina je pozvala sve dobre ljude koji su u mogućnosti, ali i nadležne institucije, da se pomogne njenoj obitelji.

Umjesto da joj pomognu, Grad Rijeka savjetovao joj da tuži bivšeg supruga

O slučaju obitelji Duraković pitali smo i Grad Rijeku, odakle kažu kako obitelj iz gradskog stana u kojem je boravila protekle dvije godine izbacuju jer su se u njemu nalazili protupravno.

Također, potvrđuju kako ih je Emina Duraković zamolila da u zamjenu za veliki stan kojeg su dobili ona i njen suprug, sad na korištenje dobiju dva manja kako bi imala gdje živjeti s djecom. Grad Rijeka tvrdi kako nemaju načina za natjerati njenog bivšeg supruga da potpiše suglasnost za zamjenu stana, a Emini su, umjesto da joj pomognu, savjetovali neka tuži bivšeg supruga kako bi se domogla stana.

"Odredbama Zakona o najmu stanova nije utvrđena mogućnost da bi najmodavac, u ovom slučaju Grad Rijeka imao pravo najmoprimcu bez njegove suglasnosti, u ovom slučaju Borisu Mataija, utvrditi obvezu na zamjenu stana kojeg su do tada svi kao obitelj koristili za dva manja stana. Stoga je imenovanoj upućen odgovor da svoj odnos s Borisom Mataijom glede prava na korištenje stana koji im je dodijeljen u najam, odnosno realizaciju zamjene tog stana za dva manja riješi dogovorno s bivšim suprugom, budući da u Zakonu o najmu stanova, Odluci o davanju stanova u najam, a niti u ugovornim klauzulama sklopljenog ugovora o najmu stana nije propisana mogućnost koju je u svojoj zamolbi zatražila, odnosno kako je već rečeno za realizaciju zamjene potrebna je suglasnost i Borisa Mataije kao najmoprimca stana.

Emina Mataija upućena je i na podnošenje tužbe radi utvrđenja statusa najmoprimca na predmetnom stanu s obzirom na malodobnu djecu, međutim očito je da navedene upute nije slijedila. S obzirom da Emina Duraković koristi stan u vlasništvu Grada Rijeke bez valjane pravne osnove nema pravo na dodjelu stana Grada Rijeke u najam. Iseljenje, odnosno deložacija iz stana koji bespravno koristi je posljedica pravomoćno okončanog sudskog postupka u kome su sve činjenice utvrđene", stoji između ostalog u odgovoru Grada Rijeke na Indexov upit o slučaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara