Grčić: Za oporavak gospodarstva treba pet do osam godina

Grčić: Za oporavak gospodarstva treba pet do osam godina

Foto: Hina

"NE ZNAM kome je u interesu politika 'što gore to bolje'", odgovorio je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić na kritike ekonomskih analitičara i oporbe o neuspjehu vladajućih, istaknuvši da će za oporavak trebati dva mandata, odnosno pet do osam godina.

Grčić se uoči konferencije "Ulagači-motor rasta gospodarstva" u zagrebačkoj Esplanadi osvrnuo na ishod euroizbora na kojima je SDP-ova koalicija dobila 4 mandata, dva manje od HDZ-ove. Rekao je kako je zadovoljan rezultatima.

''S obzirom na to koje sve mjere i teške odluke je Vlada donosila u ove dvije godine, mislim da smo zadržali na neki način tu svoju poziciju i da ćemo evo nadam se, u ostatku ovog mandata s upravom ovim, boljim ekonomskim rezultatima, definitivno ojačati povjerenje u biračkom tijelu. I da ćemo još spremniji izaći na parlamentarne izbore za godinu i pol dana'' rekao je Grčić.

"U ostatku godine ćemo morati jako stisnuti proračun i dovesti ga u one okvire koje smo i planirali''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok investitore među ostalim zanima zašto Hrvatska u pet godina nije poput ostalih europskih zemalja uspjela izaći iz recesije, Grčić apelira na konsenzus oko reformi. ''Ne znam kome je u interesu da se bavimo politikom što gore to bolje. Mislim da moramo svi na neki način doprinositi da se u državi rađa određena nova nada u oporavak gospodarstva. I da svatko sa svoje strane, bio u vladajućima ili oporbi, tome doprinese'', rekao je.

Nada se da će prvi kvartal u odnosu na prethodni te onaj lanjski biti pozitivan. Ključni faktor promjena fiskalne konsolidacije i smirivanje javne potrošnje koja je rasla 3,4 posto i da se poštuju kriteriji EK, poručio je Grčić koji je komentirao i napise o upozorenjima HNB-a o dramatičnom stanju proračuna, da se zadužujemo uz istodobno loše punjenje proračuna. Kaže, to je odraz stanja u prva tri mjeseca ove godine, gdje je deficit bio više od 2 milijarde u svakom od mjeseci, prvenstveno zbog ubrzane isplate subvencija brodogradnji, poljoprivredi i drugim sektorima. No, već u travnju prema podacima Ministarstva financija, dodaje, deficit je sveden na svega 200 milijuna kuna.

''Prema tome, događa se upravo ono što sam već rekao, da ćemo u ostatku godine morati jako stisnuti taj proračun i dovesti ga u one okvire koje smo i planirali'', poručuje potpredsjednik Vlade za gospodarstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara