Grčka platila dio duga: 6 milijardi eura MMF-u i ECB-u

Grčka platila dio duga: 6 milijardi eura MMF-u i ECB-u

Foto: FAH

GRČKA je u ponedjeljak primila financijsku pomoć od Europske unije u visini od 7.2 milijardi eura, a više od šest milijardi eura potom je iskorišteno za plaćanje dugova Europskoj središnjoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu.

Riječ je o privremenom kreditu koji je Grčkoj odobren na kraći rok, dok sa zemljama eurozone ne bude postignut sporazum o sljedećem paketu financijske pomoći.

"Grčka trenutno više nije dužna MMF-u", rekao je direktor Odjela za odnose s javnošću MMF-a Gerry Rice.

Grčki dug "neodrživ"

Istovremeno, europski mediji i dalje pišu o lošoj atomosferi između Grčke i glavnih vjerovnika, napominjući da i dalje postoje sumnje hoće li, i na koji način, Grčka provesti reforme koje bi je trebale izvući iz krize.

Navodi se da MMF Grčki dug smatra neodrživim, a time se i značajno smanjuju šanse da će Grcima ponovo izaći u susret bez konkretnih mjera smanjenja duga.

Grčka je u ponedjeljak ponovo otvorila vrata banaka, no riječ je tek o simboličnom činu budući da su stroga ograničenja i dalje ostala na snazi. Umjesto prethodnog dnevog limita od 60 eura, sada je moguće tjedno na banku podignuti do 420 eura, a ostaje zatvorena i atenska burza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara