Grupa Đuro Đaković odbacuje povezanost s "Aferom Patria"

Grupa Đuro Đaković odbacuje povezanost s "Aferom Patria"

Foto: MORH

GRUPA Đuro Đaković priopćila je u utorak kako nema ni jednog dokaza da je direktor njihove tvrtke Specijalna vozila Bartol Jerković primio mito te da se prema njihovim saznanjima protiv Jerkovića ne vodi nikakav kazneni postupak u Hrvatskoj ni u Finskoj, zbog čega nema razloga za preispitivanje njegova mandata.

"Grupa Đuro Đaković ni na koji način nije povezana sa suđenjem koje se odvijalo u Republici Finskoj i koje je rezultiralo nepravomoćnom presudom za obećavanje davanja mita. Po našim saznanjima u presudi se spominje gospodin Bartol Jerković kao osoba kojoj su osuđeni obećavali davanje mita. Međutim i prema riječima samog finskog tužitelja u ovom slučaju nema nijednog dokaza kako je gospodin Bartol Jerković primio mito", navodi se u priopćenju.

Dodaju i da se prema njihovim saznanjima u Hrvatskoj i Finskoj ne vodi nikakav kazneni postupak protiv Jerkovića, zbog čega nema "nijednog činjeničnog razloga" za preispitivanje njegova mandata kao glavnog izvršnog direktora društva Đuro Đaković Specijalna vozila.

Licenca

Đuro Đaković ugovorio je proizvodnju oklopnih borbenih vozila po tehnologiji finske tvrtke Patria za potrebe Hrvatske vojske. U međuvremenu ugovor o suradnji proširen je i na mogućnost plasmana oklopnih borbenih vozila na treća tržišta, a trenutno se čeka odgovor o mogućoj prodaji oklopnih vozila toj zemlji.

> Mesić o Patriji: Ima gadova u Hrvatskoj koji bi me htjeli umočiti

Dvojica bivših menadžera Patrije u ponedjeljak su u Finskoj osuđeni na godinu i osam mjeseci zatvora zbog davanja mita za prodaju oklopnih vozila Hrvatskoj temeljem ugovora iz 2007. Prema izjavi koju je Večernjem listu dao finski državni odvjetnik Jukka Rappe eventualne malverzacije u Hrvatskoj trebale bi istražiti hrvatske institucije. Na sudu je dokazano, kazao je Rappe, da je milijun i pol eura mita bilo namijenjeno direktoru Jerkoviću, no nema dokaza da je on primio bilo kakav novac.

> Finci presudili u slučaju Patria: Mesić je primio mito dok je bio predsjednik

Rappe je kazao da su finski menadžeri mito dali austrijskom posredniku Wolfgangu Riedlu. On je novac navodno predao drugom posredniku Walteru Wolfu, a od njega, po riječima finskog tužitelja, nije bilo moguće pratiti tijek novca.

DORH i Uskok su najavili priopćenje o tom slučaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara