Guste Santini: Odlazak Rohatinskog bi nas u četiri godine mogao stajati milijardu eura

Guste Santini: Odlazak Rohatinskog bi nas u četiri godine mogao stajati milijardu eura

Ilustracija: Arhiva

EKONOMSKI analitičar Guste Santini je kazao da bi odlazak Željka Rohatinskog sa čela Hrvatske narodne banke mogla potaći vjerovnike na povećanje kamatne stope na nove kredite.

"Govori se da će ga zamijeniti na čelnom mjestu njegov dosadašnji zamjenik gospodin Boris Vujčić što bi moglo naslutiti da neće biti značajnije promjene u politici centralne banke", piše Santini na Rifin.com te dodaje kako se u to može, ali i ne mora vjerovati.

"Cijena kredita bi se mogla povećati za milijardu kuna"

"Dakle, neizvjesnost bi mogla potaći naše vjerovnike da povećaju kamatnu stopu na nove kredite, recimo, za 0,5 posto što nikako ne bi trebali ocijeniti prevelikim, neočekivanim,  povećanjem. Međutim, kako je inozemni dug na razini društvenog proizvoda to znači da bi odlazak Željka Rohatinskog mogao godišnje 'stajati' Hrvatsku pola postotka društvenog proizvoda što je jednako 225 milijuna eura što bi moglo, ako potraje, u konačnici povećati cijenu kredita, recimo u četiri godine, za cijelu milijardu eura", piše Santini te dodaje kako su to veliki novci u trenucima kada hrvatska vlast jedva krpa kraj s krajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upozorava kako godinama u Hrvatskoj nije bilo koordinacije između fiskalne i monetarne politike te je vjerovao da će dolazak Kukuriku koalicije nadići taj antagonizam. Podsjeća da je upravo SDP prije 12 godina doveo Rohatinskog na čelo centralne banke. "Umjesto toga, izgleda, imamo konačni razlaz. To svakako nije dobro kako po formi tako još više po sadržaju", piše Santini koji priznaje da se često nije slagao sa monetarnom politikom Željka Rohatinskog.

"Trebalo je ograničiti iznos kredita građanima"

"Smatrao sam i danas smatram da je trebalo ograničiti iznos kredita građanima, a stimulirati kreditiranje gospodarstva. Tržišta su, u pojednostavljenim modelima, učinkovita dok stvari idu sukladno pozitivnim očekivanjima i dok raste životni standard građana, profitna marža, porezni prihodi", samo je jedan od Santinijevih prigovora radu Rohatinskog te pozvao da se preispita i monetarna i kreditna politika u Hrvatskoj.

"Vrijeme će pokazati što je i zašto radio gospodin Rohatinski ono što je radio. Bez dovoljno informacija možemo iznositi, samo, svoja mišljenja a prelazak te granice znači samo 'pričam ti priču' što nije neuobičajeno u Lijepoj našoj", piše Santini te poziva sve čimbenike, uključujući i predsjednika Ivu Josipovića, da rasprave o mogućim posljedicama odlaska guvernera Rohatinskog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara