HDZ: BDP ne raste zbog Vlade, nego zbog oporavka zemalja EU

HDZ: BDP ne raste zbog Vlade, nego zbog oporavka zemalja EU

Foto: FAH

PREDSJEDNIK HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić izjavio je u petak da rast BDP-a nije posljedica strukturnih reformi već oporavka zemalja u EU koji su najvažniji hrvatski trgovački partneri.

Ćorića veseli činjenica da je hrvatski izvozni sektor u četvrtom kvartalu prošle godine zabilježio rast i da su izvoznici generirali rast BDP-a za 0,3 posto. No, upozorio je i da istovremeno padaju sve komponente domaće potražnje. Osobna potrošnja u zadnjem kvartalu prošle godine pala je za daljnjih 0,6 posto, državna potrošnja za 0,5 posto a investicije su u odnosu na zadnji kvartal 2013. pale za 3,7 posto, dodao je.

"To svjedoči da je rast izvoza i porast ekonomske aktivnosti posljedica oporavka zemalja u okruženju i članica EU-a, a nikako posljedica strukturnih reformi kojima u zadnje tri godine ne svjedočimo", rekao je Ćorić na konferenciji za novinare komentiravši rast BDP-a u četvrtom tromjesečju prošle godine za 0,3 posto.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju 2014. za 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je njegov prvi rast nakon pada 12 kvartala zaredom,

Na pitanje govori li taj mali rast BDP-a da zemlja izlazi iz recesije, Ćorić je rekao da se o tome ne može govoriti dok ne budemo imali nekoliko uzastopnih kvartala rasta BDP-a.

"Ogroman problem je pad broja zaposlenih"

Upozorio je da je, neovisno o fiskalnim pokazateljima, Hrvatska ekonomija sve slabija te je u prošloj godini zabilježila najveći deficit u EU, a naša stopa rasta javnog duga u odnosu na BDP je i projicirano najveća u prošloj, ovoj i idućoj godini.

"Ogroman problem je da je Hrvatska nakon dugo vremena zabilježila najmanji broj zaposlenih koji je pao na manje od 1,3 milijuna", istaknuo je.

Upitan kako gleda na mogući plan Vlade da 51 posto tvrtke koja upravlja autocestama HAC-ONC ponudi mirovinskim fondovima, zapolenicima i građanima, Ćorić je odgovorio da se radi o još jednoj nedozreloj ideji koja je nemušto iskomunicirana s javnošću.

"Vlada čini sve kako bi zaobišla volju građana koji su potpisali referendumsku inicijativu protiv monetizacije autocesta", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šuker: Interesantno da je ovaj podatak objavljen dan nakon packi iz Bruxellesa

Saborska oporba u petak je pozdravila prvi rast hrvatskog gospodarstva nakon 12 kvartala pada, ali i upozorava na 'packe' koje je Hrvatska dobila jučer iz Bruxellesa.

"To je dobar pokazatelj i u svakom slučaju svatko dobronamjeran se veseli, no vrlo je interesantno što je taj podatak objavljen dan nakon što smo dobili packe iz Bruxellesa koje govore nešto sasvim drugo, a to je da Hrvatska mora konačno provoditi strukturne reforme jer bez toga nema značajnijeg gospodarskog oporavka", kazao je novinarima u Hrvatskom saboru HDZ-ov Ivan Šuker.

Bubalo: Jedna lasta ne čini proljeće

"Jedna lasta ne čini proljeće", komentirao je HDSSB-ov Krešimir Bubalo, kojega također brinu upozorenja Europske komisije.

Upozorava i da su, unatoč ostvarenom rastu, i dalje negativni pokazatelji u nizu važnih gospodarskih grana, poput građevinarstva ili poljoprivrede, a da pad bilježi i obiteljska potrošnja.

"Gledajući kompletnu godinu, možemo reći da nema rasta, kad gledamo i pad od 12 kvartala, sigurno da dijelimo zabrinutost. Reforme su izostale i krajnje je vrijeme da u njih krenemo", poručio je Bubalo.

Tireli: Uhvatili smo malo zraka

Laburisticu Nansi Tireli također raduje rast no upozorava da je na godišnjoj razini rast BDP-a još uvijek negativan.

"Odlično je jer čim govorimo o rastu to je dobro, međutim na godišnjoj razini znamo da je rast BDP-a još uvijek negativan, no nakon 12 kvartala prvi rast zasigurno daje nadu i optimistično je. Dakle uhvatili smo malo zraka i nadam se da će poduzetnici u prvom redu doprinjeti tome da BDP i u sljedećim kvartalima bude dobar što samo ukazuje na to da se moramo više okrenuti spašavanju poduzetništva, jer to smo zanemarili i mislim da smo sada na najboljem putu upravo zahvaljujući izvozu i to je najbolji put koji nam pokazuje kamo i kako trebamo ulagati", rekla je Tireli.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju 2014. za 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je njegov prvi rast nakon pada 12 kvartala zaredom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara