HEP: Plomin C je ekonomski i okolišno čist posao

Foto: zelena-akcija.hr

HRVATSKA elektroprivreda (HEP) odbacila je danas kao neutemeljene prozivke predstavnika Greenpeacea da će se u ugovorima sa strateškim partnerom za termoelektranu Plomin C naći niz štetnih ustupaka te poručila da taj projekt "nije prljav posao, nego pošten, okolišno prihvatljiv i ekonomski opravdan posao za HEP, potrošače, lokalnu zajednicu, hrvatsko gospodarstvo i proračun".

"Na neutemeljene najave predstavnika Greenpeacea da će se u ugovorima sa strateškim partnerom za TE Plomin C naći niz štetnih ustupaka, poručujemo da će HEP sklopiti ugovor koji će biti u interesu kako HEP-a, tako i hrvatskih građana", poručuje HEP u priopćenju nakon što su aktivisti Greenpeacea danas postavili 30-metarski transparent s porukom "Ugljen je prljav posao" u Plominskom zaljevu gdje se planira izgradnja termoelektrane Plomin C.

U priopćenju se navodi da bi krajem rujna trebala biti završena evaluacija ponuda triju ponuditelja koja predviđa analizu tehničkih i financijskih elemenata ponude, a bit će zaključena nominiranjem preferentnog ponuditelja početkom listopada 2014.

"Kako bismo osigurali što kvalitetniji pregovarački postupak, osigurali svim ponuditeljima standard povjerljivosti uobičajen za ovakve postupke, te jamčili jednakost pregovaračkih interesa svim ponuditeljima, ali i HEP-u, u ovom razdoblju ne možemo iznositi detalje o ponuditeljima, ponudama ili pregovaračkom postupku. Možemo zato još jednom potvrditi da su zaprimljene ponude obvezujuće u tehničkom dijelu koji jamči stupanj djelovanja elektrane te provedbu mjera i traženih standarda minimiziranja utjecaja na okoliš", ističe HEP.

Izražava pritom žaljenje "što Greenpeace stalno, bez znanstvenog i tehničko-tehnološkog uporišta antagonizira TE Plomin C s vjetroelektranama i fotonaponskim elektranama". Ističe da ti izvori energije nisu usporedivi jer, kako se navodi, "vjetroelektrane i sunčane elektrane rade samo dok ima vjetra ili sunca, a bazna elektrana kakva je Plomin C, sposobna je kontinuirano proizvoditi električnu energiju".

"Dakle, Plomin C i obnovljivi izvori nisu suprotstavljeni, nego kompatibilni izvori električne energije", navodi HEP.

Napominje i da "ne opstruira, nego razvija projekte elektrana koje koriste sve raspoložive obnovljive izvore energije, pa tako i sunce za čije se korištenje zalaže Greenpeace" te navodi da od ove godine u pogonu ima "devet sunčanih elektrana instaliranih na svojim zgradama".

"'Želimo obnovljive izvore kojima Hrvatska obiluje', kaže u priopćenju predstavnik Greenpeacea. Bilo bi pošteno da je pritom hrvatskoj javnosti iznio podatke kako Hrvatska zaista stoji s korištenjem obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije. Prema službenim podacima EU-a (Eurostat), Hrvatska se u 2012. godini nalazila na šestom mjestu među državama EU po udjelu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u zadovoljenju potrošnje. Nadalje, udjel obnovljivih izvora, odnosno hidroelektrana u proizvodnji HEP-a u 2013. godini iznosio je čak 75 posto", navodi, uz ostalo, HEP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara