HGK o turističkoj sezoni: Srpanj je podbacio

HGK o turističkoj sezoni: Srpanj je podbacio

Foto: Grad Makarska

NA FORUMU obiteljskog smještaja u organizaciji Turističkog vijeća (TPV) HGK održanom jučer u Komori, analiziran je dosadašnji tijek turističke sezone.

Dosadašnju turističku sezonu obilježio je pad broja dolazaka turista u prvoj polovici srpnja, koji je postao svojevrsni trend promatra li se turistički promet prošlih godina.

Pad prometa osobito je pogodio otoke, ruralna područja i manje gradove, dok su svijetli primjeri veći gradovi kao Zagreb, Dubrovnik, Split i Zadar gdje je zabilježen veći porast broja dolazaka turista, istaknuli su predstavnici strukovnih udruga, Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Hrvatske udruge poslodavaca - Udruga ugostiteljstva i turizma, Udruga restoratera Hrvatske, Udruga nezavisnih putničkih agenata Hrvatske i Zajednica obiteljskog smještaja i turizama (ZOST) HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik TPV-a Franco Palma kazao je da će se srpanjska rupa u noćenjima teško nadoknaditi, te da možemo biti jako zadovoljni ako Hrvatska ponovi rekordne lanjske rezultate turističkog prometa. Naglasio je da ponavljanje prošlogodišnjih rezultata nije nemoguće jer se i prošle godine hrvatski turizam našao u sličnoj situaciji, ali su izvrsni rezultati u kolovozu i posezoni nadoknadili slabije rezultate u srpnju. Predstavnici strukovnih udruga pozvali su nadležne institucije da zajedno s gospodarskim sektorom već danas započnu s pronalaženjem rješenja zaustavljanja trenda slabe prodaje u prvoj polovici srpnja, kako bi spremni dočekali 2015.g.

Ovisnost hrvatskog turizma o "suncu i moru"

Ivan Arambašić, pomoćnik direktora Glavnog ureda HTZ-a, predstavio je statističke pokazatelje o broju dolazaka i noćenja turista, prikupljenih kroz sustav turističkih zajednica, a koji govore da je u prvih 6 mjeseci ove godine zabilježeno 8,9% više dolazaka i 10,6% više noćenja turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Želimir Kramarić, pomoćnik ministra turizma, istaknuo je da i ova turistička sezona pokazuje veliku ovisnost hrvatskog turizma o "suncu i moru" kao i činjenicu da rast turističkog prometa bilježe one destinacije koje imaju razvijenu ponudu dodatnog sadržaja. Ministarstvo turizma namjerava u narednim godinama smanjiti ovisnost hrvatskog turizma o "suncu i moru" kroz poticanje razvoja dodatnih sadržaja, što je između ostalog sastavni dio "Strategije razvoja Hrvatskog turizma do 2020.g.".

Direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić najavila je da će se tradicionalna manifestacija "Dani hrvatskog turizma" ove godine održati u Opatiji, 16. i 17. listopada 2014., u organizaciji Ministarstva turizma i suorganizaciji Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore. U okviru navedene manifestacije HGK će organizirati 14. po redu "Hrvatski turistički forum" kao i završnu dodjelu nagrada akcije "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku". Nedjeljko Pinezić, predsjednik ZOST pri HGK, najavio je organizaciju prvog "Foruma iznajmljivača", koji će se održati u Opatiji, 15. listopada 2014.g. Institut za turizam obavijestio je turističke djelatnike da će ovog ljeta provesti deveto po redu istraživanje TOMAS LJETO 2014. - "Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj", priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara