HUBOL popljuvao Vargine mjere: Na ultrazvuk srca čeka se 225, a na magnet mozga 182 dana

HUBOL popljuvao Vargine mjere: Na ultrazvuk srca čeka se 225, a na magnet mozga 182 dana

Foto: Index

HUBOL (Hrvatska udruga bolničkih liječnika) koja okuplja oko 2000 liječnika u 44 bolnice prozvala je ministra zdravlja Sinišu Vargu da reforma zdravstva nije usuglašena niti započeta, a kamoli realizirana i uspješna.

Optužili su Vargu na današnjoj konferenciji za medije da nije donio niti jednu mjeru koja bi stimulirala liječnike na ostanak u Hrvatskoj. Naveli su kako je u samo 10 mjeseci ministrovog mandata iz zemlje otišlo oko 150 liječnika.

Predsjednik HUBOL-a dr. Trpimir Goluža naglasio je da smo trenutno u zdravstvenom sustavu koji je neodrživ te da će postati sve vise neučinkovit na štetu pacijenata.

Nismo paraziti, odradimo 250 h prekovremeno

"Svedeni smo na puke izvršitelje u sustavu. Radimo u improviziranom sustavu koji zahvaljujući žrtvi zdravstvenih  djelatnika još koliko toliko opstaje. Unatrag godinu i pol nad nama se vrši protupravno nasilje počevši od Ministarstva rada. Nametnuta je protuzakonita mjera s prekovremenom satnicom. Liječnici nisu paraziti nego ljudi koji mjesečno odrade 250 sati prekovremeno", rekao je Goluža.

Istaknuo je kako su izrazili Vargi podršku da se HZZO izdvoji iz riznice jer će se bolje moći pratiti tijek novca, no to se, tvrdi, neće dogoditi. Sanacija bolnica je kaže i dalje neuspješna. Nije se riješio postupak javne nabave koji je netransparentan.

Ministra dodaje, pitaju čime je spreman jamčiti uspjeh ovog izdvajanja HZZO-a te hoće  li i dalje odgovornost padati na leđa liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dr. Ada Barić iz HUBOL-a upozorila je javnost kako u Hrvatskoj nedostaje više tisuća zdravstvenih izvršitelja.

Za vrijeme Varge otišlo 150 liječnika


"Varga želi relativizirati problem. Oko 25.000 prekovremenih sati imaju anesteziolozi  u Splitu, a Varga tvrdi da imaju primjeren broj anesteziologa. Varga je rekao da je previše da i jedan liječnik ode, a 150 ih je otišlo za njegovog mandata. Isto tako je rekao da je odobreno preko 1400 specijalizacija, no 1745 liječnika je bilo na specijalizaciji prije njegovog dolaska, a sad ih je 1583. Znaci 10 posto manje liječnika na edukaciji nego prije. Iz Hrvatske je u zadnjih godinu dana otišlo 40 27-godišnjih liječnika", rekla je dr. Barić.

Tajnik HUBOL-a dr. Krešimir Luetić osvrnuo se na dodjele priznanja  najvrjednijim liječnicima od strane ministra Varge.

"Dodjela priznanja liječnicima je najvulgarnija birokratizacija zdravstva"

"Ne želeći umanjiti rad onih koji su dobili priznanja nameće se pitanje koji su kriteriji za dobivanje priznanja? Može li količina faktura biti jedini kriterij za dobivanje priznanja? Neke specijalizacije će po tom biti uspješne, a neke neuspješne. Kvantiteta ne može biti kvaliteta. To je najvulgarnija birokratizacija zdravstva", rekao je Luetić.

Istaknuo je kako su za Program plus koji se unazad 3 mjeseca provodi u Ministarstvu rekli da je 60.000 pregleda obavljeno pa se pita zašto se unatoč tome i dalje dugo čeka na pretrage.

Naglasio je kako se za ultrazvuk srca tako čeka 225 dana, a 182 dana za magnetsku rezonancu mozga.

Smatra kako je puno važnija mjera  donijeti jasna pravila naručivanja u medijski razvikanim programima.

"U KBC Sestara milosrdnica je počeo program 72 sata kod liječenja onkoloških pacijenata.  Ne postoji medicinska indikacija da se početak liječenja i operacija onkoloških pacijenata riješi u 72 sata. To je nemoguće za one koji moraju biti zračeni", rekao je Luetić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara