Hernadi od idućeg tjedna na tjeralici Interpola?

Screenshot: YouTube

ZA ZSOLTOM HERNADIJEM, šefom uprave mađarskog MOL-a, u ponedjeljak bi mogla biti raspisana Interpolova tjeralica. Na tjeralici bi se šef MOL-a mogao naći zbog europskog uhidbenog naloga raspisanog od strane Hrvatske, javlja HRT.

Podsjećamo, Hernadi se sumnjiči da je Ivi Sanaderu dao mito kako bi MOL preuzeo upravljačka prava u Ini. Sanader je zbog te afere već nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora.

"Postupak izručenja između država članica zamijenjen je postupkom predaje temeljem europskog uhidbenog naloga, odnosno da pojasnimo - tradicionalni sustav pravosudne suradnje između država članica Europske unije koji je bio utemeljen na međunarodnim ugovorima o izručenju zamijenjen je Europskim uhidbenim nalogom", kaže glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin.

Đula Horvath, stručnjak za međunarodno pravo iz Budimpešte, ipak vjeruje da do izručenja neće doći. "Moje mišljenje je da u ponedjeljak nikako neće doći do uhićenja odnosno izručenja gospodina Hernadija jer ni po mađarskim, ni po međunarodnim zakonima nema uvjeta za izručenje. Ne postoji ratificirani međunarodni zakon o izručivanju između Mađarske i Hrvatske", kaže Horvath.

U Mađarskoj je istraga protiv Hernadija zbog ovog kaznenog djela bila pokrenuta, ali je obustavljena zbog nedostatka dokaza. Hrvatski pravosudni organi odavno već žele ispitati Hernadija, ali do njega ne uspijevaju doći. Zbog toga je Županijski sud u Zagrebu prošlog tjedna protiv Hernadija odredio mjeru istražnog zatvora, što je osnova za raspisivanje tjeralice i uhidbenog naloga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara