Hoće li država uštedjeti 60 milijuna kuna: Kada će biti izbori za europarlament?

Hoće li država uštedjeti 60 milijuna kuna: Kada će biti izbori za europarlament?

Foto: Goran Mehkek/Cropix

U SABORU traje rasprava o izmjenama Zakona o izborima zastupnika u Europski parlament koje su nužne kako bi se omogućilo održavanje izbora prije hrvatskog ulaska u Europsku uniju.

"Vlada Republike Hrvatske predložit će amandman kojim će se propisati da će ih, u slučaju istodobnog održavanja europskih i lokalnih izbora, provoditi birački odbori koji provode lokalne izbore želeći otvoriti mogućnost Predsjedniku Republike da svojom odlukom raspiše izbore u dan ili dane kada su lokalni izbori", rekao je ministar uprave Arsen Bauk.

Nezavisni zastupnik Damir Kajin ističe kako bi istovremeno održavanje lokalnih i euro izbora bilo jeftinije te bi izlaznost bila svakako veća, no i odvajanje tih izbora ima smisla budući da bi istovremena kampanja zbunila građane. "Odluka je na predsjedniku, a vjerujem da će mu ova rasprava u tome pomoći", istaknuo je Kajin.

"Što god odluči, istina će uvijek biti tu negdje, na pola puta. Bit će onih koji će reći 'bolje je da uštedimo tih 60-ak milijuna kuna', ali bit će i onih koji će se prikloniti onoj logici da demokracija svugdje, pa i u Hrvatskoj košta. Što se mene tiče, meni je apsolutno svejedno", izjavio je Kajin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prednosti i mane i jedne i druge mogućnosti treba uzeti u obzir, rekao je SDSS-ov Milorad Pupovac, no i upozorio.

"Ono što je bitno da se biračima omogući da imaju mogućnost pravog izbora. Ukoliko ih se bude opteretilo s 5, 6 ili 7 glasačkih listića, to će nesumnjivo stvoriti kod velikog dijela prosječnih birača opterećenje za sam postupak izbora. Mi trebamo o tome raspraviti, bit će prilike da o tome razgovaramo s predsjednikom, ali ono što je najbitnije, što je naša zadaća, da pokušamo sačuvati minimum racionalnosti u toj raspravi kad gledamo stvar za ili protiv", rekao je Pupovac.

Zastupnici HDZ-a su istaknuli da njima nije svejedno kada će se izbori održati te ističu kako bi se, zbog veće izlaznosti i ušteda, izbori trebali održati isti dan s lokalnim izborima.

"Vjerujem da će predsjednik Josipović voditi brigu o tome da nemamo suvišne troškove, da cijenimo hrvatske građane i da organiziramo izbore u trenutku koji je, po mom dubokom uvjerenju i po uvjerenju HDZ-a, najprimjereniji", rekao je HDZ-ov Andrej Plenković.

Reagirao je SDP-ov Daniel Mondekar.

"O datumima nećemo licitirati jer je u zadnjih par dana u medijima bilo licitacije datumima, licitacije novcem, politizacije izlaznošću. Datum će dogovoriti politički akteri. Predsjednik Republike Hrvatske u konzultaciji s njima će sazvati ove izbore", istaknuo je Mondekar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara