Hrvatska - europski gospodarski tigar

Hrvatska - europski gospodarski tigar

Foto: Shutterstock

DANAS objavljena prva procjena BDP-a za 2014. godinu pokazuje da je hrvatsko gospodarstvo daleko od stvarnog oporavka. Iako je u posljednjem kvartalu gospodarstvo poraslo za simboličnih 0,3%, na godišnjoj razini pad iznosi 0,4%, čime je iza nas već šesta godina recesije, a značajniji rast ne očekuje se ni u prognozama za ovu i sljedeće dvije godine.

Tim povodom podsjećamo na tekst pod naslovom "Hrvatska - europski gospodarski tigar", kojeg je Nenad Bakić na svom blogu Eclectica objavio još u studenom 2014. godine, a kojeg prenosimo u cijelosti:

Čujem da je MMF (ili je to bio WWF, ne znam više), objavio gornju fotografiju istočnoeuropskog gospodarskog tigra.

Svi znamo priču o istočnoazijskim gospodarskim tigrovima (Singapur, Hong Kong, Južna Koreja, Tajvan).

Sudeći prema izjavama naših političara i MI smo već desetak godina istočnoeuropski gospodarski tigar. Zanimljivo je stoga pogledati izvedbu našeg gospodarstva u usporedbi s onima s kojima smo usporedivi, a to je s drugim eks-socijalističkim zemljama u EU.

Evo vrlo zanimljivog grafikona, koji prikazuje rast BDP u svim tim zemljama. Izvor je ova Eurostatova tablica za podatke do 2013. te ovaj Eurostatov PR za 2014. Podaci za 2014. su uzeti zadnji dostupni, dakle Q3 za većinu zemalja, a Q2 za neke.

Veliko, veliko iznenađenje za sve naše trash-marksiste, porezne optimiste, državne intervencioniste i slične čija ideologije i doktrine su bile dominantne u Hrvatskoj zadnjih 5 godina! Ako imate dijete do 3 godine, možete mu dati ovaj grafikon za igru ‘nađi uljeza’:

Tekst se nastavlja ispod oglasaNo prema izjavi naše Vlade, Slovencima raste BDP jer su ranije ‘dropnuli‘ više od nas. Gore vidimo da to nije istina.

Možda je Vlada mislila na duže razdoblje? Pogledajmo stoga ovaj pretužni i prejadni grafikon za zadnjih 10 godina. Jadna i jedina Hrvatska je ‘nazad na početak’, ali ovo nije "Čovječe, ne ljuti se"!, nego za stvarno. Joj da … nije baš na početak. Nego smo gdje smo i bili, ALI uz enormno veću zaduženost, nezaposlenost, te mentalnu devastaciju društva (ogorčenost, ljutnju, beznađe, kolektivistička vjera u autoritete …).

Nenad Bakić/Eclectica

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara