Hrvatska postala Hrvatistan: Žene zakinute za pravo na pobačaj

Foto: Index

POMOĆNIK ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić izjavio je u četvrtak na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova da je riješeno pitanje dostupnosti pobačaja na zahtjev u pet ustanova u kojima se taj zahvat nije obavljao zbog priziva savjesti liječnika, pa je ta usluga sada dostupna u svim državnim bolnicama.

Tri opće bolnice u Našicama, Virovitici i Vinkovcima angažirale su za obavljanje pobačaja ginekologe izvan bolnice, u Općoj bolnici Knin dio je ginekologa povukao priziv savjesti, dok je KBC Sveti Duh potpisao ugovor o obavljanju pobačaja na zahtjev s KBC-om Sestre milosrdnice, rekao je Korolija Marinić.

Broz: Bolnice Ministarstvu kažu jedno, a onda rade drugo

Tajana Broz, voditeljica programa Društveni aktivizam i politički procesi i koordinatorica CESI-ja, za Index je rekla kako stvari u praksi i nisu baš onakvima kakvima se Ministarstvu čine na temelju bolničkih dopisa.

"Evo, mi smo danas imali tematsku sjednicu Odbora za ravnopravnost spolova u Saboru, i rečeno je kako je pitanje dostupnosti pobačaja na zahtjev u pet ustanova u kojima se taj zahvat nije obavljao zbog priziva savjesti liječnika riješeno, no to u biti nije baš tako.

Kolegice su probale nazvati bolnice i saznati kakvo je stanje po tom pitanju, a prema informacijama koje su one dobile, nije sve tako sjajno, dio bolnica jedno kaže Ministarstvu, a drugo ženama kad ih nazovu", upozorila je Broz.

"Na sjednici se postavilo pitanje na koji način je to riješeno u Sv. Duhu, koji dio posla prenosi u drugu bolnicu, na što smo saznali kako se radi o privremenoj soluciji te kako bi se to trebalo drugačije urediti.

Važno je da Ministarstvo shvati kako ovime nije riješeno to pitanje, ima tu još dosta posla, to što su dobili dopise iz bolnice ne znači i kraj priče. Morali bi shvatiti kako trebaju preuzeti dio odgovornosti te doprinijeti reguliranju priziva savjesti, da to bude uređeno na jednak način u svim ustanovama, a ne da bude prepušteno autonomiji bolnica.

Danas je predloženo i osnivanje povjerenstva koje bi se bavilo isključivo reproduktivnim pravima žena, ima tu mnogo stavki - edukacija, kontracepcija, cijene kontracepcije - radi se o složenom području", zaključuje CESI-jeva Tajana Broz za Index.

U tom smjeru su se kretale i primjedbe koje je na današnjoj raspravi artikulirala Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Ljubičić je istaknula kako od Ministarstva zdravlja očekuje da preuzme odgovornost za situaciju. 

"Od resornog Ministarstva očekujemo jasnu uputu, propis kojim će se definirati kriteriji i pristup prizivu savjesti i na koji način se može obaviti pobačaj. Ne može se ovo pitanje prepuštati autonomiji bolnica. Prava se ne mogu koristiti na uštrb drugih i tu ključnu ulogu ima Ministarstvo zdravlja", rekla je, prenosi libela.org.Žene zakinute za pravo na pobačaj

Rasprava o dostupnosti pobačaja na Odboru pokrenulo je upravo istraživanje Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), koje je nedavno pokazalo da su žene zakinute u ostvarivanju tog zakonskog prava jer im nije dostupno u svim ustanovama u kojima se pobačaji trebaju obavljati.

Predstavljajući rezultate istraživanja s kojima je javnost već upoznata, Nataša Bijelić iz CESI-ja upozorila je na neodgovarajuću državnu regulativu i nezadovoljavajući nadzor 32 zdravstvene ustanove u kojima se pobačaji obavljaju, kao i na potrebu regulacije instituta prigovora savjesti kod liječnika, s obzirom na njegovu učestalost.

Bijelić je istaknula i potrebu ujednačavanja cijena pobačaja, koje se sada kreću od 990 do 2.500 kuna, a određuju ih bolnice autonomno, te upozorila na korupciju zbog sumnji da se pobačaji obavljaju u privatnim ustanovama, što je protuzakonito.

U raspravi u kojoj su, uz članove odbora, sudjelovali predstavnici nevladinih udruga i liječnici, više je puta istaknuta potreba da se podrobnije definira pitanje prigovora savjesti u medicini, posebice u području reproduktivnog zdravlja.

Biserka Momčinović iz Ženske mreže smatra da pitanje dostupnosti pobačaja zadire u područje ljudskih prava, jer se radi o reproduktivnim pravima žena.

Momčinović: Ako imaju priziv savjesti, odabrali su krivi posao

Kada se vojnik pozove na priziv savjesti više ne može biti vojnik već čuvar ili kuhar, pa bi to isto trebalo vrijediti i za ginekologe, kojima je to struka. Ako ima prigovor savjesti, neka radi neki drugi posao, kazala je Momčinović.

Ginekologinja Jasenka Grujić Koračan drži kako priziva savjesti u medicini ne smije biti uz stotine odredbi koje reguliraju etičko ponašanje liječnika, posebice ne u području reproduktivnog zdravlja. Svaki ginekolog, kada se opredjeljuje za tu struku, zna da je njegov posao skrb o ženama, upozorila je.

I specijalist ginekolog iz KBC-a Sestara milosrdnica Dubravko Lepušić, gdje će polovica tamošnjih ginekologa koji se nisu pozvali na priziv savjesti sada morati raditi i pobačaje umjesto kolega iz KBC-a Sveti Duh, kaže kako bi bilo dobro da liječničke udruge pokrenu inicijativu za definiranje priziva savjesti.

Lepušić smatra kako sadašnje paušalno određivanje i naglo povećanje broja liječnika s prizivom savjesti može samo pojačati sumnje u iskrenost takvog izjašnjavanja.

S druge strane, ravnatelj KBC-a Sveti Duh Mladen Bušić i sanacijski ravnatelj Opće bolnice Koprivnica Petar Stupar usprotivili su se "paušalnim ocjenama o liječnicima" ocjenivši kako oba prava - na pobačaj i na priziv savjesti, imaju zakonska uporišta.

Bušić drži kako nije dobro liječnike prozivati "da budu čuvari ili kuhari", a njihovo legitimno pravo na priziv savjesti smatrati opravdanjem za nerad.

Šerić: Došlo je do promjena u glavama

Iako se u raspravi čulo da bi trebalo mijenjati zakon koji uređuje reproduktivna prava žena, jer datira još iz 1978. godine, sanacijska upraviteljica KBC-a Sestre milosrdnice Vesna Šerić ocijenila je kako je taj zakon dobar ali ga se ne provodi.

"Problema nije bilo 36 godina, već ih imamo zadnjih par mjeseci. Neobično je da u nekim bolnicama uopće nemamo priziva savjesti, a u jednoj su svi liječnici u prizivu savjesti. Očito se nešto promijenilo u glavama", kazala je Šerić.

Također je upozorila na nezadovoljstvo ginekologa iz Vinogradske bolnice, koji na uštrb svoje predanosti poslu trebaju raditi pobačaje umjesto kolega iz KBC-a Sveti Duh.

Članovi odbora za ravnopravnost spolova iz redova SDP-a založili su se za definiranje procedura i cijena kako bi se svakoj ženi omogućilo jednako pravo na pobačaj, kao i za reguliranje pitanja priziva savjesti.

Sudionici rasprave podržali su najavu Korolije Marinića o osnivanju posebnog povjerenstva koje će se šire pozabaviti svim pitanjima vezanim uz ostvarivanje reproduktivnih prava žena.

To je na tragu zaključaka rasprave, koje je iznijela predsjednica Odbora Nansi Tireli, kojima se traži od Ministarstva zdravlja da poduzme sve potrebne mjere kako bi se svim ženama osigurala dostupnost pobačaja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara