Hrvatska rekorder na Mediteranu: "Niža stopa PDV-a na smještaj donijet će 15 milijardi kuna investicija"

Hrvatska rekorder na Mediteranu: "Niža stopa PDV-a na smještaj donijet će 15 milijardi kuna investicija"

Foto: UPUHH, freeimages.com

UDRUGA poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) predlaže Vladi RH smanjenje stope PDV-a na smještaj sa 13% na 5%, što bi Hrvatskoj u idućih 5 godina donijelo 15 milijardi kuna novih investicija, 11,000 novih radnih mjesta u hotelijerstvu i osiguralo dodatnih 6 milijardi kuna za plaće radnika u građevinskom sektoru.

"Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a na uslugu smještaja na Mediteranu, što je jedan od glavnih uzroka niske konkurentosti koja je dovela do stagnacije rasta u 2014. godini i lošeg početka ljetne sezone. Grčka, primjerice, koja je apsolutni prvak ove sezone na Mediteranu, bilježi rast dolazaka turista od gotovo 20% uz stopu PDV-a na smještaj od 6,5%.", rekla je Ivana Budin Arhanić, članica izvršnog odbora UPUHH-a.

Arhanić je dodala kako grčki primjer pokazuje da je bojazan od negativnog utjecaja smanjene stope PDV-a na proračun neutemeljena jer su prihodi u proračun po osnovi PDV-a u Grčkoj ostali gotovo isti nakon što je stopa prepolovljena 2013. godine budući da je u isto vrijeme došlo do značajnog povećanja zapošljavanja i gospodarske aktivnosti u cjelini.

UPUHH: Smanjite stopu na 5 posto!

Stoga UPUHH predlaže da Vlada Republike Hrvatske od 1. siječnja 2015. godine primijeni međustopu PDV-a od 5% na usluge smještaja u turističkim objektima.

Analiza koju je na temelju podataka svojih članica izradila Udruga, pokazuje da bi ta promjena dovela do ključnih pozitivnih učinaka na turizam i hrvatsko gospodarstvo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Smanjenje stope PDV-a na smještaj rasteretilo bi turizam za oko 550 do 600

Istovremeno bi se stvorio prostor za nova ulaganja na razini od oko 2,5 milijarde kuna godišnje ili gotovo 15 milijardi kuna do 2020. godine

Prema procjenama, već u 2017. godini godišnji rast prihoda od smještaja turističkih tvrtki dosegao bi 15%

Do 2020. godine turističke tvrtke bi stvorile oko 10 milijardi kuna dodatnih prihoda od smještaja, od čega čak 2 milijarde kuna otpada na troškove rada, odnosno plaće novozaposlenih. To je ekvivalent 11,000 novih radnih mjesta do 2020. godine.

Od 15 milijardi kuna novih investicija, oko 6 milijardi kuna se odnosi na troškove rada novozaposlenih u građevinskom sektoruStopa PDV-a na usluge smještaja povećana je u 2014. godini sa 10 na 13%, čime je dodatno ugrožena Hrvatska kao destinacija i razina investicija u turizmu. Hrvatska trenutno ima najvišu stopu PDV-a na usluge smještaja od svih mediteranskih zemalja. Visoka stopa poreza na potrošnju za posljedicu ima stagnaciju razvoja, jer će turističkim tvrtkama samo u ovoj godini odnijeti oko 250 milijuna kuna koje bi se uz potporu banaka mogle pretočiti u investicije u nove turističke sadržaje, vrijedne milijardu kuna. To je novac kojim bi se moglo izgraditi desetak hotela od 150 soba. U sljedećih pet godina to je ukupno 6 milijardi kuna investicija manje.

S druge strane, ne postoji bojazan da bi smanjena stopa PDV-a na usluge smještaja dugoročno negativno utjecala na proračun, što uostalom pokazuje i primjer Grčke. Premda bi smanjenje PDV-a kratkoročno smanjilo priljev u proračun, istovremeno bi po osnovi poreza i doprinosa na troškove rada u građevinskom sektoru državna blagajna uprihodovala 450 milijuna kuna već u prvoj godini intenzivnih ulaganja, dok bi u razdoblju do 2020. godine novozaposleni u turizmu i građevinskom sektoru doprinijeli više od 4 milijarde kuna u javni sektor preko poreza i doprinosa na plaće.Također, država bi smanjila rashode po osnovi naknada za nezaposlene za više od 20,000 ljudi do 2020. godine, navode iz UPUHH-a. Novi prihodi i investicije u hotelijerstvu pokrenuli bi gospodarski rast i u drugim djelatnostima kao što su ugostiteljstvo, poljoprivreda, prehrambena industrija i transport. Sve te aktivnosti dodatno bi osnažile priljeve u državni proračun po osnovi PDV-a i ostalih poreza, što u analizi nije uzeto u obzir.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara