Hrvatski inovatori i poduzetnici svoje radove predstavljaju u Zagrebu

Hrvatski inovatori i poduzetnici svoje radove predstavljaju u Zagrebu

Foto: Promo plakat

ZAGREB će idući tjedan biti centar inovatorskog svijeta. U utorak počinje 38. Hrvatski salon inovacija s međunarodnim sudjelovanjem - INOVA 2013. Dolaze gosti iz 31 zemlje, a bit će izloženo više od 500 izložaka, među kojima i brojna hrvatska dostignuća, s čijim smo tvorcima i porazgovarali.

Na nedavno održanom 13. britanskom sajmu inovacija u Londonu, naši inovatori i poduzetnici osvojili su čak 13 odličja - od čega sedam zlata, čime su bili apsolutni hit sajma. Svoje inovacije predstavit će i domaćoj publici koja će moći razgledati i brojna svjetska dostignuća.

"Mislim da će to biti vrlo atraktivno za sve posjetitelje Velesajma, da vide što se sve stvara u svijetu i da onda to usporede s hrvatskim dostignućima. Vjerujem da će i INOVA, kao što su i ove velike izložbe inovacija u svijetu pokazale da se mi u tom segmentu itekako ravnopravno nosimo s najboljima na svijetu", rekao je tajnik Hrvatskog saveza inovatora Neven Marković.

A kako uopće funkcionira svijet inovatora i kako u njemu uspjeti. Inovator s dugogodišnjim iskustvom Slobodan Rajić kaže kako dobra ideja ne čini ni jedan posto priče, najbitniji je dugogodišnji trud, rad i strpljene. Mladim inovatorima savjetuje.

"Da istovremeno budu svjesni da tog momenta minimum četiri čovjeka na svijetu misli o istom problemu i da budu svjesni toga da njihova ideja objektivno ima vrijednost tek kad ulože onih 99 posto energije, koju treba uložiti nakon što se nešto smisli, da bi proizvod došao na tržište", poručuje Rajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni njegovi izumi doživjeli su komercijalizaciju, a posljednji zlatni iz Londona "Gumeni cestovno-željeznički prijelaz" pred proizvodnjom je u Hrvatskoj, a zainteresiranih ima i u Velikoj Britaniji. Na ideju za "Roto rašpu" univerzalni alat za obradu drveta, Robert Krunić došao je zajedno s ocem i bratom, prilikom obnove krovišta obiteljske kuće, jednostavnom logikom može to i bolje. Od ideje do polica trgovina trebalo je pet godina.

"50 posto smo prošle godine po statistikama ostvarili izvoz, 50 posto smo prisutni na domaćem tržištu, a u inozemstvo izvozimo u Švedsku, Češku, Njemačku, Francusku, Sloveniju. Dakle dosta se širimo po cijeloj Europskoj uniji, čak i šire", otkriva Krunić.

Punih 10 godina svoju su inovaciju razvijali Slavko Lauš i Jurica Mavrović. Riječ je o višestrukoj nagrađenoj kartici koja štiti od štetnog zračenja mobitela, te je doživjela komercijalizaciju u brojnim zemljama. Iako sličnih čipova ima, hrvatski je jedinstven po tome što stabilizira energetsko polje oko čovjeka.

"Mi smo htjeli zaštititi ljudsko zdravlje, tako da onu energiju oko čovjeka jednostavno podignemo i ojačamo. I onda praktički više nema utjecaja negativnog zračenja mobitela", istaknuo je voditelj projekta Dražen Vulama.

Spomenute inovacije, ali i brojne druge moći ćete razgledati idući tjedan na Zagrebačkom velesajmu. Jedno je sigurno, naši inovatori imaju itekako što za pokazati, pa ne čudi da su njihovi proizvodi sve traženiji u svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara