Huligani u centru Zagreba napali grupu stranaca: "Zagreb je zatucan, mladi puni mržnje prema svakome tko je različit"

Ilustracija: Google Street View

DVADESETAK huligana u strogom centru Zagreba na Trgu kralja Tomislava u nedjelju je oko 19 sati bez ikakvog povoda brutalno napalo manju grupu stranaca koji su mirno sjedili ne klupi ne uzrokujući nikakve nerede.

Indexu se javila jedna od svjedokinja napada M.B. koja je s djecom bila u šetnji kad je začula dernjavu i ubrzo svjedočila napadu.

"Šetala sam s djecom kad sam ugledala nekoliko pijanih huligana kako prilazi manjoj grupi stranaca koji su mirno sjedili na klupi, a sudeći prema izgledu, bili su arapskog podrijetla. Huligani su došli do njih i počeli im nešto dobacivati i nakon toga se maknuli. No kroz pet minuta ih se okupilo čak dvadesetak i počeli su čupati koševe za smeće i s njima su krenuli na strance, a neki su ih i lomili kako bi uzeli letve. Čula se vriska i stranci su počeli bježati, a huligani za njima. Odmah sam nazvala policiju, a muž i ja smo, kao i nekoliko svjedoka vikali neka prestanu da dolazi policija. Na to su se naravno, oglušili. Stranci su počeli bježati prema Zrinjevcu, a huligani za njima i ubrzo smo vidjeli kako su dotrčala dvojica policajaca, a na podu je ležao jedan dečko", ispričala nam je M.B.

Stradao dečko u šetnji s djevojkom, a mogla su biti i djeca

Dečko je kaže, ležao u nesvijesti, a pored njega je bila uplakana djevojka. Rekla im je da su njih dvoje šetali Zrinjevcem, kad je na njih naletjela skupina huligani. Srušili su tako slučajnog prolaznika koji je bio kolateralna žrtva luđačkog pohoda nasilnika.

"Nevjerojatno je da se u centru grada takve stvari događaju, dok ljudi šeću s djecom. Sad je stradao slučajni prolaznik, a to su mogla biti i mala djeca. Ovo je bio prije svega rasistički napad jer su im huligani uzvikivali pogrdne rasističke uvrede. Zagreb je pun ksenofoba čija se mržnja dodatno pojačava alkoholiziranjem u parkovima", u šoku nam je ispričala M.B. koja je svjedočila ovom brutalnom napadu.

Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdili su nam da se u nedjelju oko 19 sati dogodio napad na Trgu kralja Tomislava u kojem je došlo do tučnjave između više osoba. Nakon zaprimljene dojave, došli su kažu, policajci koji su zatekli jednu oštećenu osobu, dok su se ostali razbježali.

"Riječ je o osobi koja je hrvatski državljanin, a još se radi na utvrđivanju samih okolnosti događaja. Ta je osoba lakše ozlijeđena i pružena joj je liječnička pomoć. Broj ostalih sudionika se još utvrđuje", rekli su nam u PUZ-u.

Lani samo u Zagrebu 47 zločina iz mržnje

Nakon što završe istragu moći će odlučiti o podnošenju kaznene ili prekršajne kazne.

"Lani je u Zagrebu evidentirano 47 događaja od kojih je 18 završilo podnošenjem kaznene prijave, a za njih 14 podnesena je prekršajna prijava dok se njih 15 svrstava pod ostalo", odgovorili su nam u PUZ-u, dodajući kako se u zločine iz mržnje osim rasističkih napada zbog boje kože i narodnosti ubrajaju i napadi prema sobama drugačije spolne orijentacije i nacionalnosti.

Ovakvi napadi samo su dokaz da je Zagreb, iako glavni grad najnovije članice EU i dalje prepun huligana punih mržnje prema svakome tko je različit.

Još uvijek su svježi događaji ubojstva Luke Ritza koji je 1. lipnja 2008. vraćajući se u kasnim večernjim satima kući zajedno s kolegom, brutalno pretučen na zagrebačkom Mostu slobode kraj Bundeka. Od zadobivenih ozljeda, umro je nekoliko dana kasnije, 12. lipnja 2008.

Zabraniti opijanje na javnim mjestima?


Iste godine u tučnjavi dviju skupina većinom maloljetnih osoba ubijen je i Frane Despić. Policija je pokraj tijela našla prazne boce alkohola, pod čijim je utjecajem i došlo do brutalne tučnjave u kojoj je izgubljen mladi život.

Prije dvije godine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić žarko je zagovarao ideju da se maloljetnicima strogo zabrani opijanje na javnim mjestima, no ipak je povukao svoj prijedlog.

Za razliku od Zagreba, prije tjedan dana je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel predložio Gradskom vijeću izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu prema kojima je konzumiranje alkohola na javnim površinama postalo prekršaj koji će se kažnjavati s 500 kuna, a za provedbu ove mjere bit će zaduženo komunalno redarstvo u suradnji s policijom budući da komunalni redari prema zakonu nemaju pravo legitimirati građane.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara