I Bugarska diže bodljikavu ogradu zbog imigranata

I Bugarska diže bodljikavu ogradu zbog imigranata

Ilustracija: FAH

CIJELI svijet zgrozio se odlukom Mađarske da duž granice sa Srbijom podigne zid visok četiri metra kako bi se zaštitila od imigranata. Dok je gradnja zida tamo već debelo uznapredovala, Bugarska u tišini gradi svoj zid, s istim ciljem.

Bugarska podiže neprobojnu ogradu uz 80-ak kilometara granice s Turskom, piše Daily Mail. Kontrolu nad valom imigranata pojačavaju i infracrvenim kamerama koje se aktiviraju na pokret, gotovo tri metra visokom ogradom od bodljikave žice, naoružanim čuvarima koji dežuraju 24 sata dnevno i još niz sigurnosnih mjera.

"Naša operacija samo je prošlog mjeseca zaustavila više od 500 migranata. Polovicu su uhitili naši turski kolege, a polovica je vraćena natrag. Bugarska nije odredište migrantima, najčešće žele otići u druge europske zemlje, poput Velike Britanije", rekao je šef bugarske pogranične policije Ivan Stojanov.

Mnogim migrantima oduzeti su dokumenti prije polaska, kazao je glasnogovornik bugarskoj UNHCR-a Boris Čeršikov. Naime, krijumčari ljudima uzimaju identifikacijske dokumente kao jamstvo da neće pobjeći i prijaviti sve policiji.

"Trenutna je situacija bez presedana, toliko sukoba tjera mnoge ljude na bijeg. Ograda je tu da spriječi prolazak, ali to znači da ljudi koriste riskantnije puteve i više novca predaju krijumčarima", rekao je.

Bugarska je nekad bila najlakša ruta povratka boraca s iračkog i sirijskog bojišta. Primjerice, Imran Khawaja, osuđen u Velikoj Britaniji na 12 godina zatvora zbog terorizma, prešao je bugarsku granicu pri povratku iz Sirije. Sada ograda predstavlja kraj sna o boljem životu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara