I danas stotine prosvjednika u Vukovaru: Ćirilične ploče čuvaju kordoni policije

Foto: Vlado Kos/Cropix

NEKOLIKO stotina prosvjednika i danas se okupilo u Vukovaru u znak prosvjeda protiv postavljanja ćiriličnih natpisa u Gradu Heroju. Najavili su kako će se okupljati svakog dana od 10 sati, sve dok vladajući ne udovolje njihovim zahtjevima.  Nakon što su u ponedjeljak razbijene tri ploče te je prilikom nasrtaja prosvjednika ozlijeđeno pet policijskih službenika, jučer su prosvjedi protekli mirno, a organizatori prosvjeda pozivaju i danas da se ne pribjegava nasilju.

Diljem grada postavljene su nove ploče, uključujući i na mjestima gdje su u ponedjeljak razbijene. Čuvaju ih kordoni specijalne policije. Procjenjuje se kako je u Vukovar stiglo najmanje oko 200 interventnih policajaca s punom opremom - palicama, oklopima, suzavcem i metalnim preprekama.

Tomislav Josić, čelnik Stožera za obranu Vukovara, koji je priveden u ponedjeljak kao organizator prosvjeda, poručio je premijeru Zoranu Milanoviću kako rat nije završio prije 20 godina, kao što on to misli: "Rat u Vukovaru nije gotov sve dok majke ubijene djece traže svoje sinove, a njihovi krvnici šetaju slobodno Vukovarom".

Josić je pozvao okupljene da se ne sukobljavaju s policijom jer su to njihovi prijatelji, sinovi, djeca i rođaci. Pohvalio je policiju za korektno ponašanje prema njemu tijekom pritvora.

Rekao je da danas neće biti pokušaja skidanja ploča kao što je to bilo prekjučer, da će oni strategiju djelovanja razraditi sutra na sastanku braniteljskih koordinacija. Pozvao je branitelje i druge dragovoljce iz ostalih dijelova Hrvatske da ne dolaze u Vukovar, "da je to naša bitka koju ćemo mi sami ovdje izboriti, a ako bude potrebe, na vrijeme će biti obaviješteni". Dakle, da ovoga trena ne dolaze jer u Stožeru nisu u mogućnosti osigurati red i mir za toliki broj posjetitelja. Josić pretpostavlja da bi ih na njihov poziv došlo 250.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Stožeru smatraju da se bitka za Vukovar nastavlja, da ona nije završena, da oni ovdje ne ruše ustavni poredak Hrvatske, nego zapravo brane Ustav od nelegitimnog tumačenja Vlade.

Povorka se uputila gradskim ulicama uz jako policijsko osiguranje, ima dosta policije, možda i više negoli prosvjednika, kojih je oko 1.000.

Prosvjedna kolona zaustavila se pred policijskom postajom gdje je bilo puno policajaca i obučenih specijalaca koji su stajali u dva do tri reda i čuvali zgradu, međutim, prosvjednici su samo pjevali domoljubne pjesme i nije bilo nikakvih incidenata. Potom se kolona uputila prema Mitnici, gdje je organiziran program.

Nakon 12 sati prosvjednici su došli pred zgradu Gradske uprave. Skandirali su "javi se", pozivajući gradonačelnika Sabu da im se obrati. Odgovora nije bilo, nakon čega su se prosvjednici razišli.

"Milanoviću, ovo su šovinisti"

Na čelu kolone su bile žene s Mitnice koje nose natpise: "Milanoviću, ovo su šovinisti". Pozivaju se na Milanovićevu izjavu kako se ovdje radi o šovinistima.

Poseban je problem što je puno građana privedeno u policijsku postaju nakon jučerašnjeg prosvjeda. Jedna je majka ispričala kako je osam mladića starosti 18 i 19 godina jučer odvedeno prvo u Policijsku stanicu u Vukovaru, a potom su prebačeni u Policijsku postaju u Vinkovci i još nisu pušteni iz pritvora. Unatoč nastojanjima da dozna zašto terete njezinog sina koji je cijelo vrijeme bio s njom u prosvjedima i mirno hodao, nije dobila odgovor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara