"Zar je danas Vukovar ipak Вуковар, hoće li sutra biti Ovčara i Oвчара?"

Foto: Vlado Kos / Cropix

POVODOM postavljanja dvojezičnih natpisa u Vukovaru svoje su mišljenje dale i udovice hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Zbivanja ovih dana u Vukovaru u hrvatskom narodu vraćaju sjećanja u  dane razaranja Vukovara, u dane ubojstava, progona, gaženja svakog dostojanstva ljudskih prava, gaženja žrtava i krvi. Žalosno je da iza tog sramotnog čina stoji Hrvatska policija, Hrvatska vlada, Hrvatski predsjednik koji bez imalo pijeteta prema vukovarskim i drugim žrtvama Domovinskog rata upotrebljavaju nasilje i zakulisne radnje kako bi ponizili sve žrtve - uvođenjem ćiriličnih natpisa u Vukovaru. U ime udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u ime obitelji i svih žrtava Domovinskog rata tražimo odgovore na pitanja:

- Do kada će hrvatske institucije, pod izlikom poštivanja zakona, propisa i geslom izgradnje mira i tolerancije, obezvređivati žrtve i stradanja naših najmilijih? Pozivajući se na zakone, a za koje smo svjedoci ovih dana poput "Lex Perković" da su im žrtve nevažne jer ih zatamnjuju ideologijama jednoumlja i lažne pravde i prava. Hitler, Tito, Staljin i netko drugi pozivao se na zakone?  Ako ti zakoni nisu moralni, ako vrijeđaju dostojanstvo, a pogotovo u slučaju žrtve – Vukovar, onda treba dobro o njima razmisliti! I Europska Komisija ostavlja otvorenim Hrvatskoj da to pitanje riješi na nacionalnoj i lokalnoj razini. Pitanje je zašto hrvatske vlasti gaze dostojanstvo žrtve i krv hrvatskoga naroda? Isto tako, do kada će otvarati i kopati po našim ranama koje su presvježe da bi zacijelile?  Poštujući volju i "tobože" nečija prava ne može se blatiti i oskvrnjivati grobove nevinih žrtava?  Zašto se u Vukovaru ignorira Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, posebice članak 8.?

Nisu žrtve odredile pod kojim simbolima i ideologijom će ginuti i stradati!

Četiri ćirilična slova su razrušila Vukovar i prekršila sve međunarodne konvencije i zatrla svu humanost i ljudskost nad žrtvama Ovčare nad kojom žele postaviti ploču "Oвчара", kao konačan pečat.

Poštujemo sve građane Republike Hrvatske, njihove kulture i kulturnu baštinu bez iznimke, ali isto tako tražimo od svih da poštuju domovinu Hrvatsku, Ustav i Ustavne zakone, njene posebnosti, kulturu i posebno stečevine Domovinskog rata.

Tražimo poštivanje pijeteta žrtve i napokon spokoj i mir onima koji su izgubili svoje živote. Razumno vodstvo hrvatske države mora naći načina odgode, načina izuzeća uvođenja ćirilice u Vukovar, a ne na "agresorski način" vježbati i primjenjivati silu nad Gradom Patnikom. Ovim pozivamo hrvatske policajce branitelje, sinove hrvatskih branitelja da shvate kako s njima manipuliraju i šalju ih na Vukovar. Oni, koji nisu bili u Vukovaru, a to su mogli biti u vrijeme Domovinskog rata, na pozicijama su s kojih obnavljaju vukovarsku tragediju. Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, još jednom apelira i poziva na mir, posebno policajce da ostave Vukovar, jer branitelji su ga branili i neće mu naškoditi, ali današnji policijski zapovjednici očito, ili su zaboravili, ili im je Vukovar nevažan pa šalju specijalce. Zar hrvatska policija mora biti u službi agresora produbljujući bolne rane devedesetih godina?

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije zgrožena je novim činom represivnih mjera i pokazivanjem sile, državnih institucija prema aktivistima, istaknutim i zaslužnim braniteljima iz Domovinskog rata, koji su samo koristitli demokratsko pravo neslaganja sa odlukama vlade i mjerama državnih institucija koje se protivno volje večine i interesa svih građana provode u Vukovaru.

Oštro prosvjedujemo protiv privođenja g. Josipa Klemma te pozivamo sve nadležne na uključivanje razuma i toleranciju.

Ovakvim mjerama, iskazom sile i moči koristeći državne institucije (policiju), samo se podižu tenzije i nepotrebno nezadovoljstvo branitelja i građana.

Izražavamo zabrinutost, molimo za mir!", stoji u priopćenju.

Za Udrugu udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata
Grada Zagreba i Zagrebačke Županije
Rozalija Bartolić, predsjednica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara