IDS ljutit na Holy, zamjerili joj što je rekla da Istra ne smije biti posebna regija

IDS ljutit na Holy, zamjerili joj što je rekla da Istra ne smije biti posebna regija

Foto: FAH

ISTARSKOME demokratskom saboru (IDS) neprihvatljive su i neozbiljne jučerašnje izjave saborske zastupnice i predsjednice ORaH-a Mirele Holy u saborskoj raspravi o Zakonu o područjima županija, gradova i općina u Hrvatskoj po kojima Istra ne bi smjela biti posebna regija, priopćeno je danas poslijepodne iz IDS-a.

Kako se navodi u priopćenju za javnost, ozbiljna reforma teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske podrazumijeva da županije i regije imaju opravdanu ekonomsku održivost te predstavljaju zemljopisnu, povijesnu te kulturnu cjelinu. Zato IDS izražava žaljenje što predsjednica ORaH-a Mirela Holy "ne uvažava ili, možda, ne poznaje specifičnosti Istre".

"Istra je po svojim karakteristikama, geografski, kulturno, gospodarski pa i politički regija s vrlo jakim identitetom, i kao takva zaslužuje i mora ostati samostalna regija", navodi se u priopćenju IDS-a i dodaje kako je Istra, osim toga, jedna od rijetkih županija koja je i te kako dokazala svoju ekonomsku održivost.

Naime, smatraju u IDS-u, osim što bez problema pokriva svoje potrebe i neprestano ulaže u vlastiti razvoj, Istra ostatak države financira s 800 milijuna kuna na godinu.

U IDS-u vjeruju da su kvalitetan preustroj države i učinkovita reorganizacija ovlasti- između središnje i regionalne vrlo važne za gospodarski, politički i društveni razvoj Hrvatske. Upravo zato, smatraju u IDS-u, budući preustroj države mora se temeljiti na činjenicama i stručnim argumentima, a ne na neozbiljnim izjavama.

"Predsjednicu ORaH-a želimo podsjetiti da pitanje samostalne regije Istre nadilazi bilo kakvu političku ideologiju i da oko toga postoji konsenzus u Istri, što smo pokazali jednoglasnim prihvaćanjem Deklaracije o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre", poručili su iz IDS-a, "šokirani da netko pokušava dovesti u pitanje identitet regije koji je stoljećima građen i koji predstavlja neotuđivu vrijednost svih generacija Istrijana".

"Racionalizacija je slaba i neuvjerljiva izlika za daljnju centralizaciju zemlje, a izjave koje negiraju kulturnu, povijesnu i političku autentičnost Istre pokazatelj su ili velike ignorantnosti ili još većeg neznanja", zaključio je IDS izražavajući žaljenje što takve izjave dolaze iz redova onih kojima bi pravo na kulturni i svaki drugi identitet trebalo biti jedan od temeljnih vrijednosnih postulata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara