Ima li pogodovanja? Ministarstvo zdravlja privremeno zaustavilo nabavu medicinske opreme i uređaja

Foto: Hina

RADI transparentnosti javne nabave, ministar zdravlja Siniša Varga od 1. kolovoza privremeno je zaustavio postupak nabave medicinske opreme i medicinskih uređaja koji se financiraju sredstvima iz državnog proračuna.

Nakon što su iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) prošloga tjedna upozorili da se u uvjetima otvorenih natječaja za nabavu opreme pogoduje određenim dobavljačima, iz Ministarstva zdravlja danas su priopćili da su postupci nabave privremeno zaustavljeni radi analize funkcionalnih i tehničkih specifikacija i utvrđivanja stvarnih potreba i prioriteta.

U tijeku je prikupljanje i obrada podataka, nakon čega će uslijediti eventualna Odluka o reviziji i ponavljanju pojedinih postupaka javne nabave medicinske opreme i medicinskih uređaja velike vrijednosti, priopćilo je Ministarstvo.

Primjerice, u vezi s postupkom javne nabave CT uređaja u 2014., provodi se analiza specifikacija te se utvrđuju stvarne potrebe i prioriteti, nakon čega će ministar donijeti odluka o eventualnom ponavljanju postupka.

Ako znate za korupciju - javite nadležnim tijelima

Reagirajući na izjave predsjednika HUBOL-a Trpimira Goluže kako Ministarstvo zdravlja nema mehanizme prevencije korupcije u javnim nabavama, a sukob interesa događa se gotovo svakodnevno, iz Ministarstva zdravlja poručuju da postupke javne nabave provode sukladno Zakonu o javnoj nabavi i pravnom stečevinom Europske unije.

Napominju i da Uprava za sustav javne nabave, ustrojena u Ministarstvu gospodarstva, do sada nije utvrdila da su dokumentacije za nadmetanje u postupcima javne nabave Ministarstva zdravlja bile nezakonite ili diskriminirajuće.

Iz Ministarstva zdravlja ističu da surađuju s Transparency Internationalom Hrvatska u cilju osiguravanja dodatne transparentnosti postupaka javne nabave te da u Službenom listu Europske unije (TED), kao i u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH redovito objavljuju informacije o javnim nabavama. Dodatno, na http://www.zdravlje.hr/natjecaji_i_javna_nabava Ministarstvo objavljuje informacije o javnim nabavama kako bi svoj rad približilo javnosti i zainteresiranim gospodarskim subjektima.

"Ukoliko dr. Goluža ili netko od članova HUBOL-a, kao i ostala zainteresirana javnost, ima saznanja o koruptivnim aktivnostima ili sukobu interesa u pojedinim postupcima javne nabave za koje je nadležno Ministarstvo zdravlja, dužni su obratiti se nadležnim tijelima sukladno Zakonu o javnoj nabavi", poručuju iz Ministarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara