Ina čeka rasplet pregovora Vlade i MOL-a

Ina čeka rasplet pregovora Vlade i MOL-a

Foto: Ina

KOME ide Ina? Dok su hrvatska Vlada i mađarski MOL službeno još u pregovorima, to se pitanje otvorilo nakon najavljene prodaje mađarskog udjela u hrvatskoj naftnoj kompaniji.

Jesu li razilaženja hrvatske Vlade i MOL-a tolika da će prodaja mađarskog udjela u Ini biti jedino rješenje? Dok se sve glasnije spekulira o Rusima kao mogućim kupcima, Vlada i MOL službeno su još u pregovorima. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u intervjuu za MS nije isključio da je MOL-ova najava prodaje dionica taktika, a ne ozbiljna ponuda. Evo što je rekao o koracima koji slijede te mogućnosti ostvarivanja prava prvokupa.

"Kad dobijemo od njih službeni prijedlog za otkup dionica, tada će Vlada odlučiti što su nam daljnji koraci i u slučaju otkupa, a i u slučaju drugih regulatornih mjera koje možemo poduzeti zato što smo jednostavno rekli da je Ina naš nacionalni interes. I ne damo je, niti ćemo je dati, niti je smijemo dati, niti bilo tko odgovoran se smije igrati s takvim nacionalnim interesom", rekao je Vrdoljak te potvrdio da prvootkup nije isključen kao mogućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da u vladajućoj koaliciji različito vide mogući rasplet u Ini, nakon HNS-ovog ministra dao je naslutiti predsjednik Vlade i SDP-a. Iz jučerašnje izjave Zorana Milanovića moglo se iščitati da Vlada vjerojatno neće koristiti pravo prvootkupa dionica Ine, jer novca nema.

"U takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema prava ulaziti. Sada kada je Odbor direktora MOL-a donio takvu odluku, tu je burza, tu je tržište, tu su interesenti. To je ono što se događa kad je netko vlasnik 49 posto jedne kompanije", rekao je premijer.

U međuvremenu, sve se glasnije spekulira da bi za kupnju MOL-ovog udjela u Ini mogli biti zainteresirani Rusi, dok s druge strane, dio mađarskih analitičara upozorava da bi prodaja Ine bio financijski loš potez i za MOL i za Hrvatsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara