Index otkriva: Ne samo da ima kaznene prijave, već ima i optužnicu! Vidoševićev nasljednik upleten u milijunsku prevaru!

Index otkriva: Ne samo da ima kaznene prijave, već ima i optužnicu! Vidoševićev nasljednik upleten u milijunsku prevaru!

Foto: Hina

PROTIV Darka Petričevića koji je danas izabran za vršitelja dužnosti predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK), Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu zbog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292, stavak 1 Kaznenog zakona zbog štete koju je napravio jednoj slovenskoj tvrki. Spomenimo, Petričević cijelo ovo vrijeme, s kaznenim prijavama i optužnicom, sjedi u Upravnom odboru Hrvatske gospodarske komore!

> Ukinite HGK! Vidoševićev nasljednik s kaznenim prijavama dosad sjedio u Upravnom odboru HGK!

Ovaj slučaj započinje 2009. godine kada je potpisan tripartitni sporazum između jedne slovenske tvrtke, Centar banke i tvrtke Vemos, čiji je Petričević direktor, prema kojem je Centar banka preuzela obavezu prenijeti  1,6 milijuna eura s računa Vemosa na račun slovenske tvrtke čim primi uplatu od Termoelektrane Pljevlja koja se nalazi Crnoj Gori. Prema sporazumu trebala je odmah isplatiti 400.000 eura, a za 1,2 milijuna eura izdati garanciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako saznaje Index, slovenska tvrtka tužila je Centar banku jer je nezakonito stala na stranu Vemosa, odnosno nije isplatila 1,6 milijuna eura koje je morala prema potpisanom tripartitnom sporazumu. Kaznena prijava datira iz srpnja 2010. godine za namjernu gospodarsku prevaru te za sumnjivo vlasništvo raznih tvrtki te nekretnina i pokretnina.

Slučaj je godinama bio na Trgovačkom sudu

Prema kronologiji u siječnju 2010.godine novac stiže na račun Vemosa, a Centar banka, prema uputama vlasnika Vemosa Petričevića ne izvršava svoju obavezu. Naime, novac se prebacuje na račun Vemosa, a kasnije i na njegov izdvojeni račun. Tu počinju indikacije da je u pitanju gospodarski kriminal, odnosno udruživanje radi istog.

Prva tužba podignuta je 2010. godine i to protiv Centar banke, a u srpnju stiže i kaznena prijava protiv Vemosa, Petričevića i Centar banke. Kasnije je prijava protiv Centar Banke odbačena, no prihvaćena je ona protiv Petričevića i Vemosa.

Tijekom 2010./2011. na Trgovačkom sudu u Zagrebu dva puta je donesena privremena mjera za zaštitu sredstava u korist slovenske tvrtke na koju je Centar banka uložila žalbu s argumentom da nije potrebna privremena mjera jer je banka odmah povukla sredstva na izdvojeni račun i da je time pokazala da opasnosti za novac nema. Visoki trgovački sud dva je puta poništio privremenu mjeru. Navodno se tek kasnije pokazalo da nisu postupili po zakonu i prebacili sredstva na račun koji zakon definira za devizno poslovanje već na svoj, potpuno nezaštićeni račun.

DORH sve zaključio podizanjem optužnice

Početkom 2012. donesena je prvostupanjska presuda u korist slovenske tvrtke na koju je uložena žalba s obje strane. Slovenska tvrtka prihvatila je presudu za isplatu 1,6 milijuna eura u njihovu korist, a žalba se odnosila na dopunu vezanu uz kamate koje sutkinja nije zaračunala.
    
U lipnju ove godine Općinsko državno odvjetništvo podiže optužnicu protiv Petričevića i Vemosa za ovaj slučaj

"Vezano uz predmete koje navodite u svom upitu, odgovaramo da je protiv prvookrivljenika i drugookrivljene pravne osobe 28. lipnja 2013. ovo državno odvjetništvo podiglo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292. stavak 1. alineja 6. u svezi stavka 2. Kaznenog zakona", potvrđeno je Indexu iz Općinskog državnog odvjetništva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara