Inicijativa mladih za ljudska prava: Punoljetnost odbijanja odgovornosti

Foto: Zvonimir Barišin / Cropix

INICIJATIVA mladih za ljudska prava priopćenjem je upozorila na to da Hrvatska nakon 18 godina nije na adekvatan način preuzela odgovornost za niz zločina počinjenih tijekom operacije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Na današnji se dan navršava 18 godina od početka vojno-redarstvene operacije hrvatskih snaga 'Oluja'. Tim povodom, Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska upozorava javnost i nadležne institucije te odgovorne u njima kako Republika Hrvatska još uvijek nije na adekvatan način preuzela odgovornost za niz zločina počinjenih tijekom i nakon ove operacije.

Naime, prema najrelevantnijim izvješćima i dosad utvrđenim činjenicama, na prostoru obuhvaćenim 'Olujom' ubijeno je nešto manje od 700 civila te je protjerano do 200.000 građana većinom srpske narodnosti, od kojih se veliki broj još ni danas nije vratio svojim kućama. Nadalje, uništeno je preko 20.000 objekata većinom u vlasništvu hrvatskih Srba.

Sasvim je razvidno iz obujma zločina kako oni nisu bili izolirani incidenti, već sustavnije počinjeni zločini. U tom smislu, Republika Hrvatska ima obvezu procesuirati kako izravne počinitelje, tako i one koji za ove zločine nose zapovjednu odgovornost. Do danas, hrvatsko je pravosuđe u potpunosti propustilo kazniti odgovorne i zadovoljiti pravo žrtava i društva u cjelini na pravdu.

Također, Republika Hrvatska još uvijek nosi teret i političke odgovornosti za ovako provedenu operaciju te za politiku koja je onemogućila ili barem značajno otežala povratak izbjeglica.

Ranije izjave premijera Zorana Milanovića, ministrice Vesne Pusić, a posebno predsjednika RH Ive Josipovića u kojima su govorili o žrtvama predstavljaju putokaz u procesu izgradnje odgovornog odnosa prema počinjenim zločinima u ime Hrvatske. Međutim, te izjave do danas nisu dobile konkretnu manifestaciju posebno kada je riječ o procesuiranju odgovornih za počinjene zločine u 'Oluji'.

Iskrena isprika žrtvama, intenziviranje potrage za nestalima, procesuiranje odgovornih i jasno ograđivanje od politike koja je dovela do brojnih zločina u 'Oluji' obveze su vrha vlasti u RH i drugih institucija te jedina garancija zadovoljenja prava žrtava.

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska je na godišnjicu 'Oluje' 2010. godine u Kninu postavila komemorativnu ploču kojom smo žrtvama pružili našu ispriku u nedostatku isprike odgovornih. Ploča je uklonjena već sljedećeg dana i do danas nismo dobili nikakav odgovor od gradskih vlasti Knina na opetovane upite. Iza ideje ove ploče i na njoj ispisane poruke stojimo i danas, trajno pružajući ispriku žrtvama. Nadamo se kako će danas, kada ovi zločini postaju punoljetni, iza nje stati i politički vrh RH.


S poštovanjem,

Sven Milekić, Koordinator Programa tranzicijske pravde"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara