Iskorištenost hrvatskih kampova samo 19 posto

Foto: Hina

MINISTARSTVO turizma kroz program dodjele bespovratnih potpora pod nazivom "Konkurentnost turističkog gospodarstva", financira, između ostalog, i razvoj i povećanje kvalitete kampova i drugih vrsta objekata za smještaj. Tako je ove godine Ministarstvo turizma kroz mjeru A2 navedenog programa odobrilo financiranje 51 projekta u ukupnoj vrijednosti od 3 milijuna i 880 tisuća kuna, od čega će se za 13 kampova diljem Hrvatske izdvojiti milijun i 20 tisuća kuna.

Iskorištenost kampova samo 19 posto

U smještajnim kapacitetima u Hrvatskoj 25 posto udjela otpada na kampove, koji imaju iskorištenost od oko 19 posto. Stoga je Strategijom razvoja turizma do 2020. godine planirano podizanje kvalitete smještaja u kampovima, obogaćivanje doživljajne ponude te povećanje udjela u ukupnom smještajnom kapacitetu s 25,2 posto na 25,8 posto. Uz očekivano povećanje kvalitete i raznolikosti ponude kampova očekuje se da kampovi u 2020. godini mogu dostići bruto iskorištenost od 23 posto, što je 3 postotna boda više nego 2011. godine, navodi se u priopćenju Ministarstva turizma.

Osnovna prednost hrvatskih kampova je njihova lokacija

"Kvaliteta lokacija i prirodnih resursa te blizina emitivnim područjima, osnovne su komparativne prednosti kamping turizma Hrvatske i temelj njegovog visokog rentnog prihoda. Željeni pomak do 2020. godine je povećanje kapaciteta postojećih kampova za 5 do 7 posto, uz izgradnju 5-7 novih kampova srednje veličine te izgradnju oko 50 malih obiteljskih kampova. Izgradnja nove kamping ponude odnosi se ponajviše na razvoj tematiziranih malih kampova kao što su boutique kampovi, obiteljski kampovi i kampovi na seoskim gospodarstvima, eko kampovi, kampovi na kontinentu, kao i na područjima posebne zaštite, primjerice, uz nacionalne parkove, parkove prirode te na otocima“, naglašava ministar turizma Darko Lorencin.

Potrebno je obogatiti ponudu

Povećanje konkurentske sposobnosti kamping ponude kroz povećanje kvalitete podrazumijeva proizvodnu diferencijaciju, obogaćivanje ponude izvansmještajnih usluga kao što su wellness ponuda, bazeni, sadržaji za djecu, povećanje kvalitete usluga i raznolikosti smještaja te podizanje kategorije i povećanje kapaciteta, a odnosi se ponajviše na sve postojeće kampove na atraktivnim lokalitetima u priobalju s manje od 4*. Tako će se, prema odobrenim sredstvima, u 13 kampova uložiti nešto više od milijun kuna.

Financiraju se i dva kamp odmorišta

Osim podizanja kvalitete kampova, ovim programom financirat će se i dva kamp odmorišta, jednog u središnjoj Istri te jednog u Ogulinu, pored jezera Sabljaci, za koja su izdvojena sredstva financiranja u iznosu od 240 tisuća kuna. Naime, još u lipnju prošle godine Ministarstvo turizma je u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, potaknulo inicijativu da se kamp odmorišta, osim u turističkim zonama kao što je bilo do sada, također otvaraju i u gradovima, manjim mjestima, uz prometnice i na drugim prikladnim lokacijama na kojima je prema prostornim planovima moguća gradnja ovakvih objekata.

U Hrvatskoj je sve više stranih i domaćih gostiju koji putuju kamperima, odnosno mobilnim kućicama i ne žele smještaj i boravak u kampu, već žele biti mobilni i traže upravo objekte za kraći odmor. Osim toga, sve je više kamp turista koji otkrivaju i žele upoznati kontinentalni dio Hrvatske, pa im takva odmorišta predstavljaju važan dio ponude.

"Odmorišta za kampere su svakako jedan od važnih dijelova kamping infrastrukture, koji u Europi bilježi kontinuirani porast te je trenutno dosegao brojku oko 6 tisuća. Stoga je u ovom segmentu velik potencijal za razvoj i unaprijeđenje kvalitete, posebice na području ruralnih kamp odmorišta", zaključio je ministar turizma Darko Lorencin.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara