Istraživanje za HTV: Većina Hrvata "za", referendum prolazi

Istraživanje za HTV: Većina Hrvata "za", referendum prolazi

Screenshot: HRT

TELEFONSKA anketa koju je agencija Hendal provela za HRT na uzorku od 1000 ljudi pokazala je da će većina ispitanika, njih 72 posto, izaći na referendum. Neće izaći 17 posto ispitanika, a ne zna 11 posto.

Od onih koji će izaći, 59 posto glasat će "za", 31 posto "protiv", a 10 posto se nije htjelo izjasniti.

Istraživanje je pokazalo da je gotovo 90 posto građana RH s glasačkim pravom donekle ili potpuno informirano o razlozima raspisivanja referenduma. 43 posto građana podupite raspisivanje referenduma, a 40 smatra da se ne bi trebao održati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neutralno je 15% građana. 68% posto smatra da trošak raspisivanja i održavanja referenduma ne opravdava njegov cilj, dok 25 posto smatra da je taj trošak opravdan.

U telefonskim anketama prevagnulo "za", a na web ispitivanju "protiv"

Prije nekoliko dana u HTV-ovoj emisiji Fokus objavljeno je i istraživanje agencije Promocija puls prema kojemu bi 68 posto ispitanika glasalo "za", dok je "protiv" 26,7 posto. Najveću podršku ustavnoj definiciji braka prema toj bi anketi dali birači radikalne desnice i desnice (HRAST i HDZ), a najviše joj se protive birači lijevo-liberalnih stranaka (SDP, HNS).

S druge strane, web anketa referendum2013 nudi potpuno drugačije rezultate. Od 11 158 ispitanih 28 posto je "za", a 72 "protiv". Međutim, rezultate web anketa struka ne priznaje kao relevantne jer ne mogu jednako predstaviti stavove svih društvenih skupina (građani starije dobi, siromašniji i iz ruralnih krajeva rjeđe se koriste internetom), kao i zbog toga što nitko ne kontrolira glasanje stranačkih i inih aktivista koji kod nas već tradicionalno glasaju po diktatu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara