Izlazimo li napokon iz recesije? Izvoz raste brže od uvoza!

Izlazimo li napokon iz recesije? Izvoz raste brže od uvoza!

Foto: Guliver Image / Getty Images (Ilustracija)

U PRVA četiri mjeseca ove godine hrvatski izvoz rastao je znatno snažnije nego uvoz, objavio je Državni zavod za statistiku.

Izvoz izražen u kunama porastao je za 15,8, a uvoz za 8,8 posto. Pokrivenost uvoza izvozom trenutno iznosi 58,3 posto, pokazuju novi podaci DZS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraženo u kunama, to znači da je Hrvatska u prva četiri mjeseca ove godine uvezla 42 milijarde kuna robe, što je 3,4 milijarde više nego u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno, izvezli smo 24,5 milijardi kuna robe, što je 3,34 milijarde kuna više nego prošle godine.

No, usprkos snažnom rastu izvoza, vanjskotrgovinski deficit i dalje raste. U prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 17,5 milijardi kuna, što je 0,3 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Izvoz izražen u eurima u prva četiri mjeseca iznosio je 3,2 milijarde eura, što je porast od 14,9 posto. Uvoz je iznosio 5,5 milijardi eura, što je rast od 7,9 posto. Vanjskotrgovinski deficit izražen u eurima je 2,3 milijarde eura, što je smanjenje od 0,5 posto s obzirom na isto razdoblje prošle godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara