Izlijevanjem vode iz Odranskog polja nastala šteta od 1,3 milijuna kuna

Ilustracija: Hina

MATERIJALNA šteta nastala izlijevanjem vode iz Odranskog polja tijekom veljačke poplave, u naseljima Odra, Staro Pračno, Stupno, Sela i Greda, procijenjena je na oko 1, 3 milijuna kuna. Od stanovnika sisačkih prigradskih naselja Gradsko povjerenstvo za prijavu štete od elementarne nepogode zaprimilo je 148 zahtjeva.

"Mogu reći da sam već s pročelnikom za financije da se na rebalansu barem 500 tisuća kuna osigura direktno za saniranje, odnosno ublažavanje šteta ljudima koji su bili pogođeni ovom elementarnom nepogodom jer smo svjesni da su prošle godine ljudi dobili možda trećinu traženih sredstava što je zaista nedovoljno", najavljuje gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

Kako bi se pogođenom stanovništvu i dodatno olakšalo saniranje posljedica od poplave, Gradski stožer za zaštitu i spašavanje od Hrvatskih voda će tražiti donošenje odluke o oslobađanju od plaćanja naknade za uređenje voda, a od HEP-a oslobađanje od plaćanja struje za jedan mjesec zbog neprestanog rada pumpi. Gradskom vijeću bit će predloženo da se oštećeno stanovništvo oslobodi i plaćanja komunalne naknade.

Osim zbrajanja posljedica od elementarne nepogode, gradski Stožer intenzivno razmišlja o preventivnim zahvatima, kojima bi se spriječile, ili bar ublažile posljedice budućih poplava. Između ostalog, u planu je izrada prijedloga sprječavanja da poplavne vode iz retencije Odransko polje, kroz propuste na trasi željezničke pruge Sisak-Zagreb, više ne ugrožavaju prigradska naselja. Hrvatskim vodama i HŽ-u bit će dostavljena i peticija za ovaj prijedlog, koju je potpisalo 457 stanovnika ugroženih naselja.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara