Izrael: Europu će probuditi tek napad poput onog na Blizance 11. rujna

Izrael: Europu će probuditi tek napad poput onog na Blizance 11. rujna

Foto: hina

IZRAELCI su s velikim oprezom pratili terorističke napade u Parizu i nadaju se da će Zapad napokon ozbiljnije shvatiti islamističke prijetnje, piše FOXnews. Nakon pokolja u listu Charlie Hebdo ispred francuske ambasade u Tel Avivu su se isto okupljali građani u znak solidarnosti prema poginulima. 

"Stravične scene iz Pariza nažalost prečesto viđamo u sukobima između Izraela i palestinskih militanata. Došao sam ovdje jer dijelimo istu sudbinu. Teror koji je pogodio Pariz je isti onaj koji svakodnevno pogađa nas u Tel Avivu", rekao je jedan od prisutnih portalu Ynet.com.

Židovi nesigurni u Francuskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prijetnje terorista u Francuskoj već dugo brinu Židove u Izraelu, gdje emigrira sve više francuskih Židova  bojeći se radikalnih Islamista u svojoj zemlji.U svibnju 2014. je istraživanje Židovske zajednice pokazalo da oko 3800 francuskih Židova razmišlja o odlasku iz Francuske, države u kojoj židovska zajednica broji oko pola milijuna ljudi.

“Napad na Francusku je napad na sve nas. Svi se moramo ujediniti u borbi s prijetnjom naše civilizacije,” napisao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu nekoliko sati nakon napada na pariški list.

Sloboda, jednakost i bratstvo ugroženi

Sloboda, jednakost, bratstvo su više od 200 godina moto Francuske republike, ali ta prava džihadisti sve više ugrožavaju. Izraelci osjećaju da se Europljani unatoč brojnim terorističkim napadima u prošlom desetljeću u Madridu, Londonu, Belgiji, a sad i u francuskoj prijestolnici, boje suprotstaviti prijetnjama koje ih gledaju u lice. Mnogi zapadnjaci još uvijek simpatiziraju neke agresivne palestinske grupe, uključujući i Hamas, koji stalno radi zlodjela u Izraelu.

“Europa se još nije probudila na teroristički alarm. Pogledajte SAD. Tek su se nakon napada 11. rujna odlučile uhvatiti u koštac s teroristima. Bojim se da će Europa tek nakon strahovitog napada kao na američke Blizance shvatiti s čim se bori i napokon poduzeti prave korake", rekao je FOWnewsu Nitsana Darshan-Leitner, poznati izraelski odvjetnik koji se bavi odštetama za žrtve terorističkih napada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara