Tužan prvi sastanak redakcije Charlie Hebdoa nakon masakra

Tužan prvi sastanak redakcije Charlie Hebdoa nakon masakra

Foto: Guliver image/Getty images

PREOSTALI članovi Charlie Hebdoa u petak su imali sastanak prvi put nakon pokolja u redakciji u srijedu. Našli su se u prostorima francuskih novina Libération. Razgovor je trajao više od tri sata, a pričali su o tragediji i daljnim planovima rada lista, piše portal Slate.

Iako je inače zabranjeno, novinari i karikaturisti su pušili. Malo više od 25 ljudi, izgubljeni i tužni, s otečenim očima od neprospavane noći, pripremali su novi broj Charlie Hebdoa. Trebao bi izaći  u srijedu, tiskan u milijun primjeraka, gotovo 20 puta više od uobičajene tiraže.

Stradali još u bolnici

“Bio sam u bolnici i posjetio naše kolege,” započeo je Gérard Biard, izvršni urednik lista. "Rissovo rame je teško ranjeno. Očito je da ga jako boli. Prvo što mi je rekao je da nije siguran da će moći nastaviti raditi u Charlieju", ispričao je Biard.

Simona Fieschija, koji je bio zadužen za tehničku podršku lista, stavili su u induciranu komu, dodao je tužno Biard. U tom trenutku mlada žena je zaplakala, a kolege su je tješili. Ona je Sigolène Vinson. Bila je prisutna stravičnom sastanku u srijedu, ali su je teroristi poštedjeli.

Pogrebi bez počasti

Kolege su dogovorili da na pogrebima ubijenih neće biti državnih počasti niti zastava. "Ne želimo da tamo budu simboli koje su mrzili. Pokojni su bili samo obični karikaturisti. Moramo zapamtiti njihovu jednostavnost. Naši prijatelji su mrtvi i nećemo ih sada činiti drugačijima" rekao je Biard, a ostali su se složili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepoznati pojedinci su nakon tragedije preko interneta za Charlie skupili 98 tisuća eura za manje od 24 sata. Odvjetnik lista Richard Malka rekao je da list nakon brojnih donacija ima novca više nego ikad.

Dakle, što ćemo učiniti s listom?” upitao je Biard. “Što ćemo staviti u idući broj?"

Idući broj kao da su svi u redakciji živi

"Ne znam, što ima u vijestima?", odvratio je karikaturist Pelloux. Svi su se nasmijali, ali uz grč na licu. Nakon rasprave su odlučili da će napraviti normalan broj, u kojem će izgledati kao da su svi članovi još živi.

Na kraju su ih posjetili francuski premijer Manuel Valls s Fleur Pellerin, ministricom kulture. Rukovali su se sa svima na sastanku i zahvalili im na hrabrosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara