Izrael uništio prvu ćeliju Islamske države na svom tlu

Izrael uništio prvu ćeliju Islamske države na svom tlu

Foto: FAH

IZRAEL je u nedjelju priopćio da je uništio prvu ćeliju Islamske države (IS) na svom tlu koju su činila sedmorica Arapa kojima će se suditi za planiranje napada u Izraelu i komuniciranje s pobunjeničkom skupinom u Siriji.

Uhićeni, uključujući i odvjetnika koji se sam zastupao pred sudom, niječu optužbe za pripadnost ilegalnoj skupini, pomaganje terorizmu i kontaktiranje stranih agenata, priopćio je glasnogovornik ministarstva pravosuđa.

Sedmorica Arapa, starih između 22 i 40 godina, potječu sa sjevernog područja Galileje.

U Izraelu 20 posto Arapa

Iako pripadnici izraelske arapske zajednice, koji čine 20 posto stanovništva, rijetko pribjegavaju oružanom nasilju, mnogi izražavaju negodovanje državnim vlastima te se sigurnosni dužnosnici pribojavaju da bi islamska indoktrinacija mogla uhvatiti dublje korijenje.

Deseci izraelskih Arapa i Palestinaca otputovali su u Irak i Siriju kako bi se pridružili pobunjeničkim skupinama.

Izraelska obavještajna agencija Shin Bet je 4. siječnja priopćila da je na okupiranom Zapadnoj obali razbila ćeliju povezanu s IS-om. Također tvrdi da su Arapi uhićeni tijekom operacije u studenom i prosincu istražiteljima priznali da su prošli izučavanje radikalnog islama i pripremali oružje i novac za napade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izraelskom napadu u Siriji ubijeno pet pripadnika Hezbolaha

U izraelskom helikopterskom napadu na teritoriju Sirije ubijeno je pet pripadnika libanonskog pokreta Hezbolaha, među kojima i sin pokojnog vojnog čelnika pokreta Imada Moughnije, potvrdili su izvori bliski Hezbolahu naglasivši da bi taj izraelski napad mogao potaknuti odmazdu islamističke skupine.

Izraelska vojska odbila je komentirati te navode, ali je izraelski news portal Ynet objavio, pozivajući se na vojne izvore, da su mete napada bili "teroristi koji su planirali napasti Izrael".

U helikopterskom napadu projektilima je pogođen konvoj u kojem se nalazio Jihad Moughnija u sirijskoj pokrajini Kuneitri, nedaleko od Golanske visoravni koju je okupirao Izrael.

Hezbolah poziva na odmazdu

Izraelski napad uslijedio je nekoliko dana nakon što je čelnik Hezbolaha Hasan Nasralah rekao da česti izraelski napadi u Siriji predstavljaju agresiju, te da bi Sirija i njezini saveznici trebali odgovoriti na te napade. Hezbolah se u Siriji bori uz rame snaga sirijskog čelnika Bašara al-Asada.

Hezbolahov informativni kanal al-Manar potvrdio je da su borci Hezbolaha ubijeni u napadu u Kuneitri.

Bivši vojni čelnik Hezbolaha Imad Moughnija, čiji je sin navodno danas ubijen, nalazio se na američkom popisu najtraženijih terorista zbog napada na izraelske i američke ciljeve. On je ubijen u atentatu u Damasku 2008. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara