Jama Bibinovac i Keranova jama očišćene od ilegalno bačenog oružja i eksplozivnih sredstava

Foto: MUP

ILEGALNO bačeno oružje i eksplozivna sredstva uklonjeni su iz jame Bibinovac i Keranove jame, izvijestili su danas iz Nacionalnog parka Krka.

"Dana 21. i 22. srpnja 2014. policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu uz potporu policijskih službenika Interventne policije te odgovarajuću potporu stručnih službi Državne uprave za zaštitu i spašavanje obavili su izvid i uklanjanje svih eksplozivnih sredstava u speleološkim objektima Bibinovac (na rubnom dijelu Nacionalnog parka Krka) i Keranova jama (izvan granice Parka) sukladno dojavi o pronalasku eksplozivnih sredstava u spomenutim speleološkim objektima.Javna ustanova Nacionalni park Krka je tijekom biospeleoloških istraživanja špilja i jama Nacionalnog parka Krka i šireg područja NP Krka provedenih 2010. i 2011. godine u navedenim objektima otkrila i snimila nekoliko različitih vrsta oružja ilegalno bačenih u jame te o istima izvijestila nadležna županijska tijela koja su dalje poduzela sve potrebne mjere.


Jama Bibinovac i Keranova jama u potpunosti su nedostupne lokalnom stanovništvu i posjetiteljima Parka te je objektima pristup moguć samo u znanstveno-istraživačke svrhe uz posebnu speleološku opremu. Sustavna istraživanja speleoloških objekata, osim što donose znanosti vrijedne spoznaje, u ovom slučaju doprinijela su povećanju sigurnosti ne samo u granicama Parka već i izvan njih.

Hrvatski centar za razminiranje dodijelio je Potvrdu o razminiranosti Nacionalnom parku Krka 12. ožujka 2013. Tijekom 2012. obavljeno je razminiranje posljednjih sumnjivih područja u NP Krka čime je završen dugogodišnji proces razminiranja unutar granica Parka", stoji u priopćenju.

"Pretpostavlja se da je riječ o eksplozivnim sredstvima zaostalim iz Domovinskog rata"

"Javna ustanova Nacionalni park Krka obavijestila je Ravnateljstvo policije da su u jamama u sklopu nacionalnog parka i u njegovoj blizini pronađena eksplozivna sredstva. Pretpostavlja se da je riječ o eksplozivnim sredstvima zaostalim iz Domovinskog rata, koja je 21. i 22. srpnja, zajedno s drugim odbačenim oružjem, specijalistički tim sastavljen od policijskih službenika za protueksplozijsku zaštitu i Interventne policije te uz materijalno tehničku potporu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, uklonio. Specijalistički tim zahvaljuje djelatnicima Nacionalnog parka Krka na odgovornom ponašanju, kao i na suradnji tijekom uklanjanja eksplozivnih sredstava", izvijestio je MUP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara