Jamajka dekriminalizira marihuanu

Jamajka dekriminalizira marihuanu

Screenshot: YouTube

PARLAMENT Jamajke prihvatio je zakon koji dopušta posjedovanje malih količina marihuane za vlastite potrebe kao i uporabu te biljke u medicinske i znanstvene svrhe, piše u srijedu BBC.

> Vlada Jamajke gura zakon o legalizaciji marihuane

Marihuana je duboko ukorijenjena na tom otoku i naveliko se uzgaja no vlasti su dosad izbjegavale ozakoniti je u strahu od sankcija Sjedinjenih Država.

Vjeruje se da je upravo Jamajka u području Kariba najveći izvoznik marihuane u SAD.

Globalni trend

Odluka o dekriminalizaciji količine od 57 grama za vlastite potrebe uklapa se u opći trend dekriminalizacije te droge u svijetu zadnjih godina.

> Završila je prohibicija marihuane na Aljaski

> Industrija marihuane pomela konkurenciju u Americi

> Marihuana je 114 puta sigurnija od alkohola

Zakon će također omogućiti pokretu rastafarijanaca da uživaju marihuanu u vjerske svrhe. Članovi pokreta marihuanu smatraju svetom biljkom i opjevali su je izvođači reggae glazbe koja je osvojila svijet.

Ministar nacionalne sigurnosti Peter Bunting rekao je da novi zakon ni u kojem slučaju ne znači ublažavanje stajališta vlasti prema međunarodnoj trgovini drogom ili nezakonitom uzgoju te biljke.

Neučinkovita represija

Zemlje Srednje i Južne Amerike te Kariba desetljećima se bore s učincima trgovine droge. Kokain i marihuana proizvedeni u toj regiji raznim kanalima se izvoze u brojne države u svijetu. Međutim, sve više vlada priznaje da taktika strogog kažnjavanja ne postiže svrhu jer krijumčarenje i konzumacija tih droga nastavlja rasti.

Posjedovanje malih količina marihuane prošlih su godina dekriminalizirali Meksiko, Kolumbija i Argentina. U Gvatemali je podnesen prijedlog za njezinu dekriminalizaciju, a Čile i Kostarika raspravljaju o njezinoj uporabi u medicinske svrhe.

Urugvaj je lani postao prva država na svijetu koja odobrila uzgoj, prodaju i distribuciju marihuane, podsjeća BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara